Overtuig je collega’s met relevante argumenten

Gepubliceerd op maandag 13 mei 2013

Je wilt je collega’s overtuigen van een eenvoudig standpunt en je bereidt een aantal goede argumenten voor maar na afloop van je betoog is niemand overtuigd van jouw voorstel. Wat is er dan mis gegaan? Veel mensen gebruiken argumenten die wel met het onderwerp te maken hebben, maar die hun standpunt niet of nauwelijks ondersteunen. Gebruik daarom de volgende stappen en je argumenten zijn gegarandeerd relevant!

1. Maak duidelijk wat je standpunt is.

Ga voor jezelf na waar je de anderen precies van wilt overtuigen. Zet achter dit standpunt vervolgens het woordje ‘omdat’, als je argument relevant is moet je het probleemloos achter dit woordje kunnen plaatsen. Op deze manier weet je zeker dat je argument het standpunt ondersteunt.

2. Controleer de relatie tussen standpunt en argument.

Ga bij elk argument na of het wel logisch aansluit op jouw standpunt. Voeg aan het einde van elk argument ‘…en daarom’ toe, gevolgd door jouw standpunt. Vaak wordt het op deze manier duidelijk dat je nog een aantal stappen moet zetten om je argument logisch aan te laten sluiten op het standpunt.

3. Beredeneer je standpunt vanuit je argumenten.

Is je betoog af? Dan kun je voor de zekerheid nog één controle uitvoeren. Laat het standpunt weg en beredeneer vanuit de argumenten wat het meest voor de hand liggende standpunt zou zijn. Een andere manier is om je argumenten voor te leggen aan een ander, en hem of haar te vragen wat je hiermee zou willen bewijzen. Zorg ervoor dat het meest voor de hand liggende standpunt op basis van jouw argumenten ook precies het standpunt is waarvan jij anderen wilt overtuigen!

Wil jij je standpunt ook beter kunnen uitleggen en verdedigen? Schrijf je dan nu in voor onze Argumentatietraining en leer verschillende argumentatiestrategieën moeiteloos toe te passen!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!