Een overtuigende spreker geeft specifieke complimenten

Gepubliceerd op maandag 6 mei 2013

De sympathie van je doelgroep winnen is erg belangrijk. Om overtuigend te zijn moet een spreker niet alleen argumentatief sterk zijn, hij moet ook sympathiek overkomen. En als je de sympathie van je doelgroep eenmaal hebt gewonnen, wil je die natuurlijk ook behouden. Gelukkig kan het geven van specifieke complimenten hieraan bijdragen.

Vergroot je overtuigingskracht met complimenten

Als je anderen oprecht complimenteert, dan word je sneller sympathiek, begripvol en aantrekkelijk gevonden. En sympathieke mensen zijn overtuigender! Maak hierbij wel altijd duidelijk wat je leuk vindt en waarom. In de eerste plaats moet je compliment natuurlijk oprecht zijn, maar het is nog beter als het specifiek is. In plaats van iemand te complimenteren met het geweldige werk dat zij heeft geleverd, kun je haar bijvoorbeeld vertellen dat je het waardeerde dat ze het al vijf dagen voor de deadline instuurde.

Nederlandse managers zijn vaak zuinig met het geven van complimenten, maar ze beuren enorm op. Een compliment geven is een simpele manier om anderen gemotiveerd en tevreden te houden.  Maar ook het doorgeven van complimenten van anderen kan enorm effectief zijn. Uit onderzoek blijkt dat het ‘doorgegeven compliment’ één van de meest effectieve complimenten is. Bij een doorgegeven compliment vertel jij een collega, klant of opdrachtgever hoe complimenteus een ander over hem was. Bijvoorbeeld: “Ik hoorde van Ludo dat jouw presentaties zó goed zijn dat je altijd een staande ovatie krijgt na afloop. Wat is je geheim?”

Andere soorten complimenten

Naast doorgegeven complimenten, bestaan er nog andere soorten complimenten. Zo onderscheiden communicatie-experts Allan & Barbara Pease grofweg drie soorten:

  • Complimenten over je gedrag: “Je bent een goede trainer”.
  • Complimenten over je uiterlijk: “Je hebt een leuk kapsel”.
  • Complimenten over je eigendommen: “Ik vind je tuin mooi”.

Uit onderzoek blijkt dat complimenten over iemands gedrag het meest effectief zijn!

Wil jij ook sympathieker overkomen tijdens een overtuigende speech of presentatie? Schrijf je dan nu in voor onze workshop Spreken als Obama, en geef toespraken die jouw toehoorders raken, boeien en inspireren!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!
23/4Wat als je de slides van tevoren moet inleveren?