Overtuigtip #616 van 621   |   Toon willekeurige tip →

Straffeloos spieken? Ga ervoor!

Door onze expert Merit Fokker

Gepubliceerd op donderdag 30 april 2020 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Eerder deelden we al belangrijke inzichten om beter jouw verhaal te onthouden. Zo is het creëren van een mind palace erg krachtig en is herhaling noodzakelijk zaken beter te onthouden. Dat klinkt als een hoop werk – en dat is het ook. No Pain, No Gain. Tenzij… je natuurlijk een spiekbriefje kunt gebruiken. Nu we allemaal met online meetings bezig zijn is daar de ideale kans voor.  

Ben je aan het voorlezen?

Bij sollicitatiegesprekken is het bijvoorbeeld altijd een goed idee om een aantal vragen vooraf op te schrijvenDat moet je alleen niet overdrijven. Zo komt het wat raar over als je al je goede en sterke punten (sowieso altijd een suffe vraag) helemaal SMART hebt uitgeschreven. Om na zo’n vraag aantekeningenboekje te pakken om je anekdotes netjes op te dreunen komt wat gek over. Bij een face-to-face meeting zouden collega’s het eveneens misschien gek vinden als je een Debatrix Pitchstructuur erbij zou houden om kort en krachtig je punt te maken of een flowchart gebruikt om een lastige vraag te beantwoorden.  

Helemaal in je flow(chart)

Toch is het gebruik van dit soort tools goud! Zo vinden veel cursisten het fijn om flowcharts zoals SEXI te gebruiken bij het opzetten van argumenten om tijdens vergaderingen niet de draad van hun eigen verhaal kwijt te raken. Voorzitters gebruiken maar wat graag openingsstructuren om direct focus, helderheid en snelheid in de meeting te krijgen.   

Juist tijdens die live-momenten moet je deze tools gebruiken. Zo maak je de vlieguren die je nodig hebt om de nieuwe vaardigheden echt eigen te maken.   

En het mooie is… dat dit nu gewoon kan!

In tijden van vergaderen in je onderbroek en buiten het beeld ontbijten is het helemaal niet raar als je ook tijdens je online meeting gebruik maakt van de huidige situatie. Tijdens een fysieke meeting kan het gebruik van een flowchart er misschien knullig uitzien (wij vinden van niet hoor). Het leuke van een online meeting is dat je het straffeloos kan doen; niemand die het ziet!    

Wat zet je erop?

Hoe zet je dit het beste in? De truc is om op jouw spiekbrief vooraf je te beperken tot de structuur. Zo kun je steeds tijdens de meeting even wat kernwoorden bij je punt schrijven en daarna het woord pakken en ‘Pats Boem’ super scherp je punt maken. SEXI, een pitchstructuur… Ze zijn ideaal om erbij te houden. 

Tijd om het te verstoppen!

De tijd dat jij je spiekbriefje moet verstoppen in je etui onder je pennen is natuurlijk voorbij. Dit kan eleganter. Je kunt namelijk heel simpel op je scherm een notitie of afbeelding openen, verschuif deze dan recht onder je camera. Wanneer je dan je verhaal gaat doen denkt iedereen dat je hen volop aankijkt. Terwijl je dus ondertussen stiekem kijkt naar jouw flowchartEenvoudig maar krachtig! 

 

PS.Wij gaan voor Meesterschap. Bij Debatrix is een training, workshop of masterclass maar een onderdeel van je reis om een nieuwe vaardigheid eigen te maken. 

Onze sessies zijn erop gericht om jouw reis naar perfectie een kickstart te geven, maar daarmee houdt onze verantwoordelijkheid niet op. Daarom krijgen al onze cursisten een leven lang toegang tot tips, test en tools om continu hun vaardigheden aan te scherpen. Debatrix Unlimited noemen wij dat. Dus heb jij ooit onze training Helder Argumenteren, Vlammen in het Vragenvuur of de masterclass Persoonlijke Overtuigtingskracht gedaan, laat het even weten via unlimited@debatrix.com of in de reacties en krijg je toegang tot Debatrix Unlimited!  

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Easy going: zeer toegankelijke methodiek op een luchtige en zeer geschikte manier gebruikt. Bijzonder nuttig!
Wouter van Leeuwen
Principal Advisor / Randstad
Koren op de molen van ORMIT alumni: het accent wat jij legt op presentaties is het verschil maken als persoon. “iedereen onthoudt wat je voelt bij een verhaal”. Dank! Onze alumni en participanten waren enorm enthousiast over jouw lezing! namens alle ORMIT bezoekers!
Hetty van Ee
Algemeen Directeur / Ormit
Zeer bruikbare training. Heel innovatief, ik heb er veel van geleerd!
Eugenie Brinkhof
Docente / Nederlands Paramedisch Instituut
Zeer prettig! Praktisch met goede feedback en voorbeelden.
Arne Weverling
Wethouder / Gemeente Westland
Zeer zinvolle, inspirerende training. Kan niet wachten met het toepassen van hetgene ik vandaag leerde!
Karlijn van der Graaf
Bestuursadviseur / Gemeente Sittard-Geleen


Volg direct een training!

11 juniMasterclass Luisteren & Beinvloeden (Rotterdam)
22 juni Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
25 juniRemote training Doelgericht pitchen (op afstand)
29 juniVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
30 juni Masterclass onafhankelijk denken (Amsterdam)
2 juliSpeechwriting (Amsterdam)
3 juliRemote training Online meetings leiden (op afstand)
6 juliTED-waardig Presenteren (Rotterdam)
8 juliRemote training TED-waardig presenteren (op afstand)
16 juliRemote training Doelgericht pitchen (op afstand)
28 juli Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
3 augMasterclass Inspirerend Presenteren (Den Haag)
13 oktMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!