Overtuigtip #-2010 van 630   |   Toon willekeurige tip →

Oppassen met het schofferen van je doelgroepen? Adam Schiff geeft het voorbeeld

Door onze expert Merit Fokker

Gepubliceerd op dinsdag 28 januari 2020 (Overtuigtips)

De Volkskrant publiceerde deze week de overtuigtip van onze expert Lars Duursma. Deze bevatte een analyse over de emotionele speech van Adam Schiff en het effect van de geciteerde woorden “Stem tegen Trump en je hoofd wordt op een stok gespietst”.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Dit artikel verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Stel dat de Russen zich opnieuw mengen in de komende verkiezingen. Of dat China besluit de Trump-campagne te steunen. ‘Heeft iemand van ons werkelijk het vertrouwen dat hij dan het nationaal belang boven zijn persoonlijke belangen zal plaatsen? Juist in Amerika telt wat het juiste is om te doen: here, right matters!’

Het emotionele slotpleidooi van Adam Schiff ging de hele wereld over: in een minuut of acht betoogde hij waarom president Donald Trump moet worden afgezet. Het fragment en de hashtag #rightmatters gingen direct viraal op sociale media.

Wat leren we daarvan?

De Democraten begonnen de afzettingsprocedure tegen Trump in de wetenschap dat Republikeinse senatoren hun president vrijwel zeker niet zullen veroordelen. Wat is dan hun doel? Veel woorden lijken primair gericht op een plaats in de geschiedenisboeken: kijk, hier trokken we een streep in het zand. Want als je dit laat passeren, wat is dan de volgende stap voor Trump of zijn opvolgers? Een tweede doel lijkt te zijn kiezers te overtuigen van de onaanvaardbaarheid van Trumps handelen. Het derde doel: Republikeinse senatoren zover krijgen dat ze op z’n minst extra getuigen toestaan.

Communicatief wordt het interessant wanneer die doelen botsen. Juist daar maakte Schiff het zichzelf lastig door een anonieme waarschuwing uit een nieuwsbericht te citeren: ‘Stem tegen Trump en je hoofd wordt op een stok gespietst.’ Hij wist niet of het bericht klopte, voegde hij eraan toe. Maar hij zette de Republikeinse senatoren wel weg als geïntimideerde angsthazen.

Juist de senatoren dus die hij nog hard nodig heeft voor z’n extra getuigen. Het is een belangrijke les voor iedereen: lees altijd je tekst nog eens kritisch vanuit verschillende perspectieven en controleer of bepaalde passages één van je doelgroepen kunnen schofferen. Soms ontkom je daar niet aan. Maar hier was het onnodig.

Check check dubbel check

Ben je bezig met het schrijven van een presentatie, speech of pitch? En wil jij niet net zoals Adam Schiff jouw doelgroep per ongeluk neerzetten als angsthazen?! Dan hebben we een handige tool zodat jouw presentatie, speech of pitch meer power krijgt en dat op basis van de wensen van jouw publiek!

Klik hier voor de doelgroepanalyse tool

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Doelgericht Pitchen: Overtuig een volgende leidinggevende (beslisstijl)

30/7 -   Een ‘voorzichtige’ leidinggevende. Keuzes worden niet zomaar gemaakt, maar alleen als dit eerder succesvol doorgevoerd is. En met zo min mogelijk risico’s. Herken jij dit bij jouw leidinggevende? Grote...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

13/3 - De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/7Wat kun jij leren van het racismedebat?
9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’