Overtuigtip #-2010 van 630   |   Toon willekeurige tip →

Niet alles hoeft op Instagram

Gepubliceerd op dinsdag 14 januari 2020 (Overtuigtips)

telefoon met InstagramlogoDeze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

 

 

Dit artikel verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

Met een berichtje op Instagram maakten prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle het grote nieuws wereldkundig: ze doen dit jaar een stap terug binnen het Britse koningshuis.

Het deed denken aan de wijze waarop burgemeester Pauline Krikke van Den Haag drie maanden geleden haar aftreden aankondigde. Die vergat daarbij overigens ook haar gemeenteraad in te lichten, alsof een Instagram-video volstaat voor het mededelen van zulk belangrijk nieuws.

Wat leren we daarvan?

The medium is the message. Met deze bekende uitspraak stelde de Canadese filosoof Marshall McLuhan ooit hoe het communicatiemiddel een beslissend stempel drukt op de inhoud of betekenis van een boodschap. Ruim een halve eeuw later geldt dit nog steeds.

Want dat prins Harry en Meghan Markle vorig jaar de geboorte van hun eerste kind deelden op Instagram, was natuurlijk prima. Maar dit is van een andere orde: een beursgenoteerd bedrijf presenteert haar jaarcijfers ook niet op een vrolijk versierde slagroomtaart. Juist door het officiële nieuws te communiceren op een platform van vluchtigheid, luchtigheid en ijdeltuiterij, kreeg de boodschap meer dan nodig de schijn van een impulsief en ondoordacht besluit.

Het gekozen communicatiemiddel had overigens weinig uitgemaakt voor de keiharde aanvallen en het onverbloemde seksisme waarmee het duo, maar Markle in het bijzonder, vervolgens werd geconfronteerd. Neem alleen al het woord ‘Megxit’ waarmee Britse tabloids doelbewust en op weinig subtiele wijze alle verantwoordelijkheid bij Markle leggen: zíj is de schuldige! De laatste dagen vond deze misogyne term tevens haar weg naar vele Nederlandse kranten, van de Telegraaf (inmiddels tien krantenkoppen) tot de Volkskrant. En het komt vast niet alleen door de lengte van het woord, dat iedereen nu spreekt over Megxit en niemand over Harrivederci.

Wat dat betreft kun je slechts begrip voelen voor de beslissing van het koninklijk paar. Het werd alleen zo lullig aangekondigd.

Reageer op dit artikel

 1. Robin schreef:

  Dag Karin,

  Wellicht achteraf gemakkelijk geconcludeerd, maar Harry en Meghan hebben de Queen de kracht van multimedia in hun voordeel gebruikt om de Queen te overrompelen. Wellicht hadden ze het al eerder bespreekbaar gemaakt en vond de Queen het toen geen goed idee.
  Helemaal sjiek is het niet, maar hun voornaamste doel is wel bereikt. Een van de toekomstige koningen zal het ze wel vergeven.

  Groet
  Robin

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Doelgericht Pitchen: Overtuig een volgende leidinggevende (beslisstijl)

30/7 -   Een ‘voorzichtige’ leidinggevende. Keuzes worden niet zomaar gemaakt, maar alleen als dit eerder succesvol doorgevoerd is. En met zo min mogelijk risico’s. Herken jij dit bij jouw leidinggevende? Grote...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

13/3 - De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/7Wat kun jij leren van het racismedebat?
9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’