Overtuigtip #-2010 van 641   |   Toon willekeurige tip →

Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

Door onze expert Merit Fokker

Gepubliceerd op woensdag 22 januari 2020 (Overtuigtips)

Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

 

Dit artikel verscheen eerder op Volkskrant.nl.

Dit gebeurde er

In zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement, qua opzet vergelijkbaar met onze troonrede en de Amerikaanse State of the Union, kondigde de Russische president Vladimir Poetin grootschalige grondwetswijzigingen aan. De speech was tamelijk droog en vooral lang. Bijna vijf kwartier sprak Poetin uitgebreid over demografische ontwikkelingen, uitkeringen, onderwijs, gezondheidszorg, de economie, wetenschap en geopolitieke ontwikkelingen. Aan cijfers en statistieken geen gebrek, maar verhalen en voorbeelden ontbraken.

Terwijl Poetin veel naar zijn blaadje keek, werden grafieken geprojecteerd op twee gigantische schermen. Het werd zo net de powerpointpresentatie die Jaap van de afdeling sales elke maandagochtend geeft.

Wat leren we daarvan?

Echt interessant werd het toen Dmitri Medvedev kort na de toespraak totaal onverwachts bekendmaakte dat de Russische regering aftreedt om de grondwetswijziging versneld mogelijk te maken. Wie beelden van de Russische premier analyseert, ziet hoe makkelijk hij zijn non-verbale communicatie spiegelt aan die van zijn gesprekspartner. Afhankelijk van met wie hij spreekt, lijkt hij een totaal andere persoon.

Dit spiegelen is een natuurlijk fenomeen – ongeboren kinderen doen het al in de baarmoeder – en blijkt erg effectief om een verbinding tot stand te brengen met je gesprekspartner. Het kan wel een riskante techniek zijn (‘zit je me nou na te doen?!’).

Toen Medvedev naast Poetin zijn ontslag bekendmaakte, had hij zijn mimiek en dictie volledig aangepast aan die van de Russische president: de kleine pauzes tussen de woorden, de staccatozinnen en de wat geforceerde accenten. Maar ook de lichte spanning rond de mond, het vooroverbuigen, de korte knikjes en de kleine armgebaren waren verrassend gelijk.

Een communicatieve kameleon dus, die Medvedev. En hij is zeker niet de enige die, bewust of onbewust, de non-verbale communicatie van zijn baas overneemt.

 


Nieuwsgierig geworden naar het effect van spiegelen?
Speciaal voor de Debatrix bezoekers een aanvulling op het artikel

 

Wanneer werkt spiegelen?

Onderzoek van Iacoboni (2008)¹ heeft aangetoond dat spiegelen -of in een meer wetenschappelijke term: spiegelneuronen- een belangrijk element vormt in de sociale cognitie. Spiegelen is niet alleen een actie, maar zorgt daadwerkelijk voor de connectie en empathie die nodig kan zijn aan het begin van een gesprek. Door bewust om te gaan met de lichaamstaal kan hier intuïtief op worden ingespeeld of gereageerd. Wat hierop mooi aansluit is een onderzoek van Van Baaren (2004)². Hij vroeg voor zijn onderzoek een aantal deelnemers naar hun mening over advertenties. Een mede-onderzoeker spiegelde (subtiel) de lichaamshouding van de helft van de groep. Een paar minuten later gooide hij “per ongeluk” zes pennen op de grond. De deelnemers die waren gespiegeld door deze “ietwat onhandige” onderzoeker, hielpen de pennen twee tot drie keer sneller oprapen dan de groep die hij niet had gespiegeld. Een mooi voorbeeld van hoe spiegelen in het begin van een gesprek een sociaal voordeel kan opleveren.

De kickstarter challenge

Tijd om zelf aan de slag te gaan! Probeer bij de eerstvolgende keer dat jij met een gesprekspartner in contact komt de houding subtiel te spiegelen. Dit “spiegelen” kan worden gebruikt om een kleine kickstart te geven van het gesprek. Dus ga niet plots een vreemde vorm van chachacha uitvoeren, enkel omdat je gesprekspartner de standplaats van de voeten vaak verandert. Probeer dus tijdens de start van een gesprek de lichaamshouding subtiel over te nemen van de ander. Gebruik oogcontact en knik als de ander iets uitlegt. Mocht je de connectie voelen, neem dan (subtiel) een andere houding aan. Als de ander jou vervolgens spiegelt, dan weet je dat de connectie wederzijds is (of dat jullie allebei bezig zijn met de kickstarter challenge 😉).

 

¹ Iacoboni, M. & Dapretto, (2008) M. The mirror neuron system and the consequences of its dysfunction.Nature Rev. Neurosci. 7, 942-951

² van Baaren, R., Holland, R.W., Kawakami,K., & van Knippenberg, A. (2004) Psychological Science, 15 (1), pp. 71-74

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Gewoonweg super!
A.W. Meijer
Wethouder
De training was erg leerzaam en boeiend!
Rinze Boeijen
Business Analyst / ABN Amro
Bij ORTEC hadden we een leuke en positieve remote sessie van Debatrix, die inhoudelijk en organisatorisch erg goed in elkaar zat. Een aantal deelnemers waren vooraf erg sceptisch en hadden eigenlijk geen zin in de sessie, maar naderhand waren ze enthousiast over hoe effectief de sessie was. Een groot voordeel voor ons is dat we deelnemers uit 5 verschillende landen, verdeeld over 3 tijdzones, konden uitnodigen. Zo werkten mensen die elkaar niet kennen nu samen aan een belangrijk thema binnen ORTEC.
Marieke Litjens
Global HR Director / ORTEC
De speechclub werd met enthousiasme gepresenteerd. Ik ben erg positief over het interactieve karakter en de ruimte die iedereen kreeg om zijn/ haar inbreng te doen.
Véronique Termoshuizen
Ik vond de training goed gebalanceerd: conceptuele uitleg, leuke casus, veel voorbeelden en praktische tips!
Hein Fleuren
CTO / BlueRock Logistics


Volg direct een training!

29 oktVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
6 novMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
10 novRemote Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Online)
16 novTED-waardig presenteren (Den Haag)
4 dec Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
11 decOnline Meetings Leiden (Online)
20 janVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
5 febSpeechwriting (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

23/10[Framing] What’s in a vleesnaam? Nou… een 76% verschil in omzet.
2/10Wat te doen met iemand die jou niet laat uitpraten [zoals TRUMP].
25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry