Overtuigtip #-2010 van 675   |   Toon willekeurige tip →

Het onmisbare ingrediënt van elke succesvolle pitch: waarom nú?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op vrijdag 2 maart 2018 (Overtuigtips)

Je kunt een fantastisch idee hebben met geweldige argumenten, maar dat betekent nog niet dat je iedereen eenvoudig overtuigt. De afgelopen jaren heb ik veel mensen geholpen bij belangrijke pitches. En of het nu om een intern project ging of de miljoenenpitch van een multinational, vaak ontbrak aanvankelijk een simpele vraag die een krachtig antwoord verdient: waarom nú?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Urgentie

Veel mensen zijn zo enthousiast over hun eigen idee of voorstel, dat ze vergeten dat de uiteindelijke beslisser waarschijnlijk veel meer van dit soort pitches te horen krijgt. En al die ideeën kunnen meestal niet allemaal tegelijkertijd uitgevoerd worden. Je zult de ander er dus niet alleen van moeten overtuigen dat je een goed idee hebt, maar vooral ook waarom het zo belangrijk is om er snel mee aan de slag te gaan, niet pas in 2022.

In overtuigtip #197 — van de inmiddels meer dan 500 — beschreven we een techniek die daarbij kan helpen: benadruk niet alleen de voordelen van je voorstel, maar maak ook tastbaar wat de ander zonder dit voorstel mist. Dat geeft je voorstel veel meer urgentie en overtuigingskracht.

Geen gezichtsverlies

Er is een andere reden waarom je er goed aan doet uit te leggen waarom jouw voorstel juist nu ingevoerd moet worden. Stel nou dat jouw idee echt zo briljant is als je zelf denkt. Dan zou het best eens kunnen dat het nu pas invoeren leidt tot gezichtsverlies bij de beslisser. Bijvoorbeeld omdat de directeur z’n medewerkers straks moet uitleggen dat ze het feitelijk jarenlang verkeerd hebben gedaan.

Verrassend veel mensen houden liever vast aan iets waarvan ze weten dat het fout of suboptimaal is, dan dat ze toegeven dat ze het jarenlang verkeerd hebben gedaan. Die mensen help je gezichtsverlies te voorkomen door te uitleggen waarom jouw voorstel juist nu zo’n goed idee is. Bijvoorbeeld omdat de marktsituatie net is veranderd of omdat het zo goed aansluit bij de nieuwe strategie die vorige maand is gelanceerd.

Succes!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Ein-de-lijk ben jij weer op de voorgrond in MS Teams (i.p.v. een postzegel)

16/6 - Het is er! Het belang van de nieuwe ‘Presenter Mode’ functie in Microsoft Teams is niet te onderschatten. Het is een belangrijke stap om online presenteren naar een nieuw niveau...

Lees verder »

Overtuigtip: Informeren is zinloos. Hiermee krijg je anderen wel in beweging

9/6 - Je kent ze wel. Die interne werk mededelingen over het intranet. Van die berichten waarin wordt aangegeven dat een bepaalde manier van werken vanaf nu niet meer ‘OK’ is. Ze...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

3/6Van remote naar hybride meetings: hoe pak je dit aan?
26/5Wil je meer creativiteit? Omarm de beperkingen
19/5Onderzoek: Kleine pauzes tussen online meetings hebben een onverwacht groot effect 
12/5Iets voor elkaar krijgen? Deze 3 technieken boosten jouw overtuigingskracht