Overtuigtip #-2010 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Het onmisbare ingrediënt van elke succesvolle pitch: waarom nú?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op vrijdag 2 maart 2018 (Overtuigtips)

Je kunt een fantastisch idee hebben met geweldige argumenten, maar dat betekent nog niet dat je iedereen eenvoudig overtuigt. De afgelopen jaren heb ik veel mensen geholpen bij belangrijke pitches. En of het nu om een intern project ging of de miljoenenpitch van een multinational, vaak ontbrak aanvankelijk een simpele vraag die een krachtig antwoord verdient: waarom nú?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Urgentie

Veel mensen zijn zo enthousiast over hun eigen idee of voorstel, dat ze vergeten dat de uiteindelijke beslisser waarschijnlijk veel meer van dit soort pitches te horen krijgt. En al die ideeën kunnen meestal niet allemaal tegelijkertijd uitgevoerd worden. Je zult de ander er dus niet alleen van moeten overtuigen dat je een goed idee hebt, maar vooral ook waarom het zo belangrijk is om er snel mee aan de slag te gaan, niet pas in 2022.

In overtuigtip #197 — van de inmiddels meer dan 500 — beschreven we een techniek die daarbij kan helpen: benadruk niet alleen de voordelen van je voorstel, maar maak ook tastbaar wat de ander zonder dit voorstel mist. Dat geeft je voorstel veel meer urgentie en overtuigingskracht.

Geen gezichtsverlies

Er is een andere reden waarom je er goed aan doet uit te leggen waarom jouw voorstel juist nu ingevoerd moet worden. Stel nou dat jouw idee echt zo briljant is als je zelf denkt. Dan zou het best eens kunnen dat het nu pas invoeren leidt tot gezichtsverlies bij de beslisser. Bijvoorbeeld omdat de directeur z’n medewerkers straks moet uitleggen dat ze het feitelijk jarenlang verkeerd hebben gedaan.

Verrassend veel mensen houden liever vast aan iets waarvan ze weten dat het fout of suboptimaal is, dan dat ze toegeven dat ze het jarenlang verkeerd hebben gedaan. Die mensen help je gezichtsverlies te voorkomen door te uitleggen waarom jouw voorstel juist nu zo’n goed idee is. Bijvoorbeeld omdat de marktsituatie net is veranderd of omdat het zo goed aansluit bij de nieuwe strategie die vorige maand is gelanceerd.

Succes!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!