Overtuigtip #-2010 van 660   |   Toon willekeurige tip →

Het geheim achter de pitch die deze week 2 miljoen binnenhaalde

Door onze expert Nathan de Groot

Gepubliceerd op donderdag 24 maart 2016 (Overtuigtips)

Het Nederlandse online deelplatform Peerby organiseerde deze week een crowdfundingcampagne. Hun droom? 1,5 miljoen euro ophalen voor internationale uitbreiding. Het resultaat: ruim 2 miljoen euro. Binnen een week. Wat kan iedereen leren van de pitchstrategie van Peerby?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Drie tips

De pitch hierboven bevat drie sterke elementen:

  1. Vertel een persoonlijk verhaal. Oprichter Daan Weddepohl vertelt hoe hij door een brand veel spullen kwijtraakte. Dit voorval in 2009 was de aanleiding om de hulp van anderen in te schakelen. Hij trok daar twee lessen uit: mensen helpen elkaar graag en door slimme verbindingen is er genoeg voor iedereen. Dit is precies wat Peerby heeft gedaan: een online platform waarbij je even een boormachine, partytent of gitaar van een van je buren kan lenen. Door dit persoonlijke verhaal gaat het idee niet alleen leven. We houden ook van ondernemers die een tegenslag kunnen omvormen tot een nieuwe kans. (Daan vergeet wel deze tip toe te passen.)
  2. Think big. The bigger picture. Dat is precies wat er vervolgens gebeurt: het persoonlijke verhaal wordt gekoppeld aan een strategische visie op de wereld. Denk groot is daarbij het devies. Het is niet zo maar een start-up of commercieel initiatief, er zit een ideologische drive achter. Spullen worden namelijk te weinig gebruikt en te veel weggegooid. Dat kan anders door vraag en aanbod in contact te brengen, zonder dat je het product direct moet aanschaffen.
  3. Movement you want to join – goed voor jou, de buurt en de planeet. Peerby wil bijdragen aan een nieuwe economie met minder verspilling. Daarbij is een goede en actieve groep mensen van essentieel belang. Er volgt een mooie drieslag: het is goed voor jezelf, de buurt en de planeet. Wat wil je nog meer? Sluit je kortom aan bij deze beweging, aldus Peerby. Feitelijk doet Peerby hier hetzelfde als Barack Obama in 2008: niet voor niets scandeerden mensen toen niet ‘Yes HE can’ maar ‘Yes WE can’. (Zie ook deze structuur voor een inspirerende toespraak.)

Kortom, een persoonlijke verbinding met het onderwerp, een duidelijke, ambitieuze visie en het creëren van een community zijn sterke elementen die overtuigingskracht vergroten.

p.s. Slimme strategie en PR helpt natuurlijk ook. Wat blijkt namelijk? De campagne van Peerby is eerst gelanceerd bij leden, zodat toen het publiek bekend werd met het initiatief de teller al op een paar ton stond (= sociaal bewijs). De volgende bezoeker zal onder de indruk zijn en denken dat er dus wel iets in moet zitten.

Nathan de Groot is trainer, coach en gespreksleider bij Debatrix. Nathan was spreker bij TEDxVienna en traint nu anderen in het TED-waardig Presenteren. Je kunt hem ook tegenkomen als trainer van de masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht en Luisteren & Beïnvloeden. Naast trainer is hij redacteur en presentator bij De Speld.

Samen met Debatrix ontwikkelde Nathan Slidefest.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

24/2 - Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een...

Lees verder »

Overtuigtip: Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering

18/2 - In de tijd dat thuiswerken nog als incidenteel werd beschouwd, voorspelden trendwatchers al lang het nut van online vergaderen. Toch wilde niemand daar destijds aan geloven en nam men weer...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?
28/1Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start
21/1Hiermee vormde Joe Biden zijn inauguratiespeech