Overtuigtip #-2010 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Waarom Jeb Bush geen applaus kreeg (en jij voortaan wel!)

Door onze expert Nathan de Groot

Gepubliceerd op woensdag 17 februari 2016 (Overtuigtips)

Bush: please clapTijdens de Amerikaanse voorverkiezingen is Jeb Bush tot nu toe een vrij onopvallende presidentskandidaat. De camera’s zijn bij de Republikeinen vooral gericht op Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio, maar met een retorische uitglijder (“Please clap!”) haalde Jeb Bush ineens de media. Waarom ging het fout?

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)


Een reconstructie

Het fragment is op YouTube inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken. Jeb Bush laat zien dat er een nadeel kleeft aan de zogenaamde thuiswedstrijd, speechen voor je eigen achterban. Aan de spreker de taak om de juiste snaar te raken en het enthousiasme van het publiek op de juiste momenten ruim baan te geven. Waar het misgaat, is als sprekers dan pauze houden omdat ze een applaus verwachten. Wachten op applaus is al pijnlijk, nog erger is het als je er om moet vragen: “Please clap!”

Van een presidentskandidaat worden natuurlijk leiderschapskwaliteiten verlangd. Dat wil je terughoren in de speeches. ‘Ja, maar een applaus ontstaat spontaan en dat laat zich niet plannen’, zou je kunnen tegenwerpen.

Hoe kan het ook?

Toch zijn er effectieve technieken om applaus te sorteren, ook wel ‘claptraps’ genoemd. Je ziet ze veel in de reclamewereld (‘Heerlijk, helder, Heineken’) maar ook in speeches (‘Veni, vidi, vici’). Onderzoek heeft uitgewezen dat de drie-eenheid niet voor niets heilig is. Mensen onthouden het niet alleen beter, het geeft ook de suggestie van compleetheid en het publiek voelt sneller de aandrang om te applaudisseren.

Het is geen geheim dat de huidige president Barack Obama uitblinkt in deze techniek. Hij stapelt de drieslagen zelfs op om bijvoorbeeld tot een accumulatie van applaus te komen. Een applaus volgt en dat onderbreekt zijn verhaal. (En niet andersom.)

Wat heb je hier als lezer aan?

Als je dit leest is de kans natuurlijk klein dat je presidentskandidaat bent. Toch kan iedereen die wel eens presenteert hier van profiteren, ook als er niet altijd drie dingen zijn die je kwijt wilt. Daar heeft Tony Blair namelijk ooit een handig trucje voor bedacht. Zo kun je de drieslag als claptrap inzetten als einde van je presentatie. In elk geval beter dan “Dank voor de aandacht, zijn er nog vragen?”

Ga er dus zelf mee aan de slag, voorkom zo’n blamage en oogst (op z’n tijd) een welverdiend applaus!

Nathan de Groot is trainer, coach en gespreksleider bij Debatrix. Nathan was spreker bij TEDxVienna en traint nu anderen in het TED-waardig Presenteren. Je kunt hem ook tegenkomen als trainer van de masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht en Luisteren & Beïnvloeden. Naast trainer is hij redacteur en presentator bij De Speld.

Samen met Debatrix ontwikkelde Nathan Slidefest.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten