Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Help je geheugen, gebruik gebaren!

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op donderdag 21 augustus 2014 (Overtuigtips)

Blinde mensen gebruiken handgebaren, zélfs als ze blind zijn geboren en praten met anderen die blind zijn. Het lijkt misschien opmerkelijk, maar dat is het beslist niet. Geef maar toe: ook jij gebruikt handgebaren wanneer je belt, in het donker staat of praat met jezelf. Blijf dat vooral doen. Niet alleen zorgen handgebaren ervoor dat je boodschap duidelijker en overtuigender overkomt, ze helpen je eigen geheugen.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

In de praktijk zie ik echter dat mensen júist op momenten dat ze hun geheugen het meest nodig hebben, het minst hun handen gebruiken. Gespannen houden sprekers hun armen over elkaar, achter hun rug of in hun broekzakken. Ondertussen vergeten ze handgebaren te gebruiken. En vergeten ze hun verhaal.

Meer werkgeheugen

We weten allemaal hoe vervelend het is om te werken achter een trage computer met te weinig werkgeheugen. Ook ons eigen werkgeheugen is beperkt. En zoals je veel tools hebt om je computer op te schonen, heeft ons lichaam ook hulpmiddelen bedacht: onze handen. Steeds meer onderzoek laat zien dat handgebaren helpen bij het opschonen van ons eigen werkgeheugen. Het gevolg: we praten gemakkelijker en ons geheugen presteert beter.

Onderzoek laat bovendien zien dat kinderen meer leren en onthouden als ze veel handgebaren gebruiken. Ze leren ook meer als anderen gebaren gebruiken. Jonge ouders opgelet: baby’s bouwen een aantoonbaar grotere woordenschat op wanneer hun ouders actief handgebaren gebruiken tijdens het spreken.

Handen uit de mouwen

Meer weten? Deze overtuigtips helpen je ook om te overtuigen met je handen:

Op onze website vind je 263 gratis overtuigtips en 100+ publicaties (o.a. NRC Handelsblad, nrc.next, Het Financieele Dagblad). En oh ja, mocht je een keer aanschuiven op televisie: houd dan je handen boven tafel.

Job Cohen bij NOVA (april 2010)

(Destijds publiceerden we deze analyse van Job Cohen in nrc.next.)

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?