Overtuigtip #334 van 626   |   Toon willekeurige tip →

De ergste nachtmerrie van iedere presentator… Wat doe je?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 3 december 2014 (Overtuigtips)

Keep calm & carry onStel je eens voor: je geeft een presentatie voor een zaal met driehonderd mensen. Je slides worden groot op een scherm geprojecteerd, je bent net vijf minuten bezig en dan… loopt je computer ineens vast.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Vrijdag overkwam me dit tijdens een gastcollege op de Rotterdam School of Management. Nog nooit was m’n laptop vastgelopen. Tot nu dus. Het is de nachtmerrie van iedere presentator. Wat doe je?

Les 1: bereid je goed voor

Eén van de dingen die ik mensen altijd aanraad is om belangrijke presentaties ook een keertje te oefenen zonder (technische) hulpmiddelen. Alleen al het feit dat je een keer hebt nagedacht over hoe je je boodschap ook zonder slides kunt overbrengen, helpt enorm.

Maar laat ik het direct eerlijk toegeven: zoals bij de loodgieter thuis de kraan vaak lekt, had ik dat deze keer zelf niet gedaan. Dom!

Les 2: keep calm and carry on

Wat mij uit deze penibele situatie hielp, is het volgende. Na een grapje over de bijzondere situatie vervolgde ik m’n hoorcollege zonder iets op het scherm te tonen. Dat gaf me wat bedenktijd om na te gaan hoe nu verder.

Ik vond het toch wel jammer als de studenten een aantal illustratieve filmpjes zouden missen. Daarom vroeg ik ze aan het einde van een blokje om met hun buurman of buurvrouw eens drie minuten te discussiëren hoe ze de lessen die ik zojuist behandeld had, zélf konden toepassen. Zo’n oefening had ik tijdens dagvoorzitterschappen al eens gedaan en daar werkt het altijd goed.

Die mini-oefening gaf mij de tijd om m’n laptop opnieuw op te starten en de presentatie te laden. Gelukkig werkte alles toen weer naar behoren.

Les 3: laat je inspireren door anderen

Steve Jobs overkwam ooit iets vergelijkbaars op het podium. Terwijl z’n zenuwachtige medewerkers het probleem achter de schermen oplosten, vertelde hij rustig een mooie anekdote (via). Kijk maar:

Iets heel anders!

Artikel in nrc.next over het voordragen van SinterklaasgedichtenHet is bijna Sinterklaas dus mogelijk heb je iets aan een artikel dat we eerder publiceerden in nrc.next. In het artikel: vijf tips om je Sinterklaasgedicht goed voor te dragen én vijf tips om ervoor te zorgen dat anderen dit jaar het door jou geschreven gedicht EINDELIJK eens goed voorlezen. Stuur deze tip voor optimaal effect dus gerust door aan de rest van de familie. 🙂

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?