Tip bij cursus overtuigen – Overtuig zelfs met een slechte reden

Gepubliceerd op woensdag 3 april 2013

Overtuigen doe je in ieder geval met een goede reden. Maar wat doe je als je iets voor elkaar wilt krijgen waar je eigenlijk geen (goede) reden voor hebt? Toch een reden noemen, ook al slaat ‘ie nergens op. Want mensen vinden het feit dat jij überhaupt een reden noemt soms al genoeg om je gelijk te geven. Hoe en wanneer werkt dat precies? We geven je een korte cursus overtuigen met een slechte reden.

Slechte redenen overtuigen: kopietjes maken om ‘kopietjes te maken’

Al in 1977 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het noemen van geldige redenen, ongeldige redenen en geen redenen om te overtuigen. In de rij voor een kopieermachine werd het volgende verzoek gedaan: “Zou ik misschien eerst mogen, want ik heb haast.” 94% van de wachtenden liet de persoon voor. In een andere rij werd hetzelfde gevraagd, zonder de reden (want ik heb haast) erbij te noemen. Nu liet 60% zich overtuigen. Dit verschil is logisch, want iemand met een goede reden laat je sneller voor dan iemand zonder reden.

Maar nu het spectaculaire deel van het onderzoek. Hetzelfde verzoek (zou ik voor mogen) werd ondersteund door de compleet ongeldige reden ‘omdat ik kopietjes moet maken’ en werd door maarliefst 93% van de wachtenden ingewilligd! De kwaliteit van de reden waarmee het verzoek werd onderbouwd, bleek er dus nauwelijks toe te doen. Het feit dat er een reden werd genoemd, volstond.

Dat was echter anders wanneer het verzoek was om voor te mogen en niet vijf, maar twintig kopietjes te maken. Zonder het noemen van een reden of bij het noemen van een slechte reden liet respectievelijk 24% en 25% van de wachtenden de persoon voor, maar bij het noemen van een goede reden steeg dat tot 50%.

Overtuigen bij grote en kleine verzoeken

Wanneer het om kleine verzoeken gaat, is het noemen van een reden al genoeg om te overtuigen omdat mensen horen dát er een reden wordt gegeven. Ze nemen dan geen moeite om de reden te beoordelen en willen er zo snel mogelijk vanaf zijn. Naarmate het verzoek groter wordt, staat er meer op het spel en nemen mensen meer moeite om het voorstel kritisch te beoordelen. Je zult niet moeilijk doen om een donatie van één euro voor het goede doel ‘omdat het voor het goede doel is’, maar zodra er om honderd euro gevraagd wordt, wil je eerst graag weten waarom het zo belangrijk is dat je geld geeft.

Wanneer het om een simpel verzoek gaat, kun je dus beter een slechte reden noemen dan helemaal geen reden. Wanneer je een groter verzoek hebt, zul je meer uit de kast moeten halen om te overtuigen.

Volg een cursus overtuigen

Ben je geïnteresseerd in meer overtuigingstechnieken? Dan is een cursus overtuigingskracht iets voor jou. Volg nu de Masterclass Overtuigingskracht!

Reageer op dit artikel

  1. eckartroddels schreef:

    Dankjewel voor deze tips ik zal iemand ervan overtuigen dat hij deze cursus gaat doen

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!