Overtuig je publiek – presenteer een alternatief plan

Gepubliceerd op maandag 15 april 2013

Zelfs als je de grootste tegenstander van een plan of voorstel bent is het belangrijk om niet alleen aan te geven dat je tegen dit plan bent, maar om ook te zeggen waar je dan wél voor bent. Je publiek zal dit als opbouwend ervaren en je kan effectiever weerstand bieden tegen het plan van je tegenstander!

Als je alleen maar aangeeft dat je tegen het plan bent, kan je nooit meer bereiken dan afdingen op de voordelen. Je publiek kan het met je eens zijn (“hij overdrijft inderdaad wel een beetje…”), maar als je geen alternatieve visie geeft is het voor veel mensen toch een grote stap om tegen te stemmen. Geef je wel een alternatief, dan geef je jezelf de mogelijkheid om een alternatief kader op te zetten waarin je jouw eigen uitgangspunten en visie kan verwerken.

Overtuigen in de politiek

Ook enkele politici kunnen nog wat leren van deze tip. Neem nu Alexander Pechtold. Hij formuleert krachtig, reageert ad rem op zijn tegenstanders en verzint vaak creatieve manieren om zijn argumenten overtuigend over te brengen. Maar toch stelt hij regelmatig teleur tijdens verkiezingsdebatten op televisie. Hij slaagt er bijvoorbeeld vaak niet in om zijn eigen standpunten overtuigend uiteen te zetten omdat hij zich volledig richt op de aanval. Pechtold slaagt er op deze manier niet in om zijn eigen visie duidelijk te maken, en vaak weet de kijker na afloop van het debat nog steeds niet wat de D66 hem kan bieden. Als hij de kiezer wil overtuigen moet hij zich dus niet uitsluitend richten op de aanval, maar ook een onderscheidende en memorable boodschap overbrengen.

Wil je meer weten over effectief overtuigen? Elke week sturen wij een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingsstrategieën kan vergroten. Meld je hier aan, en ontvang elke woensdagmiddag een nieuwe tip per e-mail!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)