Overtuigtip #-2010 van 587   |   Toon willekeurige tip →

“Dat kan ik u niet zeggen!”

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 18 augustus 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipSoms krijg je wel eens een vraag waarop je liever geen antwoord geeft. Sommige dingen liggen gevoelig, zijn persoonlijk of hou je om strategische redenen liever achterwege. In de publieke sfeer, zie je dat bijvoorbeeld ook wanneer bekende Nederlanders of belangrijke directeuren naar hun salaris worden gevraagd. Maar ook in gesprekken zonder de camera erop, kun je gevraagd worden informatie te verschaffen die je liever voor jezelf houdt.

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

De eerste reactie is vaak om er omheen te draaien of schuldig kijkend excuses te mompelen. Maar dat gaat vaak ten koste van je geloofwaardigheid.

De truc is om er niet moeilijk over te doen dat je bepaalde informatie niet wil verschaffen. Immers bepaal jij waar je antwoord op geeft. Wanneer jij besluit dat iets geheim moet blijven, dan hou je dat geheim. Een kordaat en stellig gebracht “daar geef ik geen antwoord op”, is vaak voldoende. Maar ook hier geldt dat een “omdat” erbij haast noodzakelijk is.

En ook daar hoef je geen doekjes om te winden. Ligt de informatie gevoelig, zeg dan gewoon: “deze informatie kan ik u niet geven, omdat ik daar eerst de betrokkenen zelf over hoor te informeren”. Is de informatie strategisch van belang, geef als antwoord “dat hou ik voor me, omdat ik door daar antwoord op te geven het hele project zou kunnen beïnvloeden”. Meestal is de kous daarmee af. Want door met zelfvertrouwen en stelligheid aan te geven hoe belangrijk de informatie is én ze dus niet te kunnen verstrekken, heb je een bevredigend antwoord gegeven aan de meeste vragenstellers.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Reageer op dit artikel

 1. Ton schreef:

  De voorbeelden zijn erg specifiek en de voorbeeldreacties daarom maar in ee beperkt aantal, gelijksoortige situaties bruikbaar. Is er niet een meer algemeen geformuleerde reactie te bedenken die ook acceptabel is?

 2. John Bijl schreef:

  Ik denk dat de reactie altijd specifiek moet zijn, Ton. Een algemene reactie blijft vaak ook oppervlakkig. Bij de formuliering zoals in het voorbeeld geef je specifiek aan waarom je bepaalde informatie niet kan delen. Dus: zeg dat het geheim is en leg uit wat het belang is van het geheim blijven van de informatie.

  Wanneer je het antwoord ‘te breed’ houdt, wordt niet duidelijk waarom jij op dit moment deze informatie voor je houdt. En juist dat is precies wat ze moeten horen.

 3. P. Spronken schreef:

  Als je het diplomatisch bekijkt is het antwoord kort en bondig, duidelijk. Verslagevers, collega`s, vrienden ect zijn nu eenmaal nieuwsgierig. Ik werk zelf bij de politie en voor ons is het altijd een hekel punt wat breng ik naar buiten en wat niet. Het kan dan anders een onderzoek in gevaar brengen. Succes groetjes Patrick

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering
17/9👑 Waarom je beter geen iPad kunt gebruiken bij het voorlezen van een speech