Overtuigtip #-2010 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Wat kun jij leren van spindoctor Jack de Vries?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipGisteren ontving staatssecretaris van Defensie Jack de Vries in Nieuwspoort het eerste exemplaar van U draait en u bent niet eerlijk. In het boek beschrijven (anonieme) politici, journalisten en voorlichters de rol van spindoctors in politiek Den Haag, en de spintechnieken die zij gebruiken.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Jarenlang stond het CDA bekend om haar superieure spin. En jarenlang verprutste de PvdA elke mogelijkheid om de beeldvorming een positieve draai te geven. Des te opmerkelijker was het om de laatste twee weken te zien hoe de PvdA het CDA keer op keer aftroefde in de beeldvorming. Zo verloor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim drie keer zoveel zetels als het CDA. En toch was het vooral Jan-Peter Balkenende die in de beeldvorming als verliezer overkwam. Wat ging hier mis?

Hoe Jack de Vries spint…

Helemaal niets, volgens CDA-spindoctor Jack de Vries. Sterker nog: het was een bewuste keuze. Het CDA had er namelijk voor kunnen kiezen om vooral te benadrukken dat de partij de grootste partij was gebleven bij de gemeenteraadsverkiezingen. Of, zoals De Vries het krachtig verwoordde: “Het CDA heeft goud en gaat voor goud!”

Voor die positieve boodschap werd bewust niet gekozen volgens Jack de Vries. Veel lokale CDA-ers waren namelijk enorm teleurgesteld over de verkiezingsuitslag. Raadsleden waren hun zetel kwijtgeraakt, en wethouders dreigen straks hun post te verliezen. Een positieve boodschap van Balkenende had vrijwel zeker gezorgd voor veel onrust binnen de partij.

Het CDA koos er daarom voor om op de verkiezingsavond teleurstelling uit te spreken over het behaalde resultaat. Dat was weliswaar niet goed voor de krantenkoppen op de volgende dag, maar des te verstandiger in de aanloop naar de landelijke verkiezingen. Want juist dan zijn die lokale partijgenoten van cruciaal belang.

…en wat jij daarvan kan leren

Wat kan jij daarvan leren? Als je klanten, collega’s of werknemers erg teleurgesteld zijn, wees dan terughoudend met het brengen van een positief verhaal. Je verliest zo niet alleen aan geloofwaardigheid, maar maakt het ook lastiger in de toekomst een beroep op hen te doen. Wees eerlijk, juist als het slecht gaat. Zelfs de ‘koning van de spin’ weet dat je niet altijd aan alles een positieve draai moet geven.

Meer lezen over spindoctoren? Bestel dan het boek van Maarten Molenbeek en Chris Aalberts: U draait en u bent niet eerlijk.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. Eric Stam schreef:

    Soms verlies je een slag maar win je de oorlog!

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!