Overtuigtip #-2010 van 655   |   Toon willekeurige tip →

Wat kun jij leren van spindoctor Jack de Vries?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipGisteren ontving staatssecretaris van Defensie Jack de Vries in Nieuwspoort het eerste exemplaar van U draait en u bent niet eerlijk. In het boek beschrijven (anonieme) politici, journalisten en voorlichters de rol van spindoctors in politiek Den Haag, en de spintechnieken die zij gebruiken.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Jarenlang stond het CDA bekend om haar superieure spin. En jarenlang verprutste de PvdA elke mogelijkheid om de beeldvorming een positieve draai te geven. Des te opmerkelijker was het om de laatste twee weken te zien hoe de PvdA het CDA keer op keer aftroefde in de beeldvorming. Zo verloor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim drie keer zoveel zetels als het CDA. En toch was het vooral Jan-Peter Balkenende die in de beeldvorming als verliezer overkwam. Wat ging hier mis?

Hoe Jack de Vries spint…

Helemaal niets, volgens CDA-spindoctor Jack de Vries. Sterker nog: het was een bewuste keuze. Het CDA had er namelijk voor kunnen kiezen om vooral te benadrukken dat de partij de grootste partij was gebleven bij de gemeenteraadsverkiezingen. Of, zoals De Vries het krachtig verwoordde: “Het CDA heeft goud en gaat voor goud!”

Voor die positieve boodschap werd bewust niet gekozen volgens Jack de Vries. Veel lokale CDA-ers waren namelijk enorm teleurgesteld over de verkiezingsuitslag. Raadsleden waren hun zetel kwijtgeraakt, en wethouders dreigen straks hun post te verliezen. Een positieve boodschap van Balkenende had vrijwel zeker gezorgd voor veel onrust binnen de partij.

Het CDA koos er daarom voor om op de verkiezingsavond teleurstelling uit te spreken over het behaalde resultaat. Dat was weliswaar niet goed voor de krantenkoppen op de volgende dag, maar des te verstandiger in de aanloop naar de landelijke verkiezingen. Want juist dan zijn die lokale partijgenoten van cruciaal belang.

…en wat jij daarvan kan leren

Wat kan jij daarvan leren? Als je klanten, collega’s of werknemers erg teleurgesteld zijn, wees dan terughoudend met het brengen van een positief verhaal. Je verliest zo niet alleen aan geloofwaardigheid, maar maakt het ook lastiger in de toekomst een beroep op hen te doen. Wees eerlijk, juist als het slecht gaat. Zelfs de ‘koning van de spin’ weet dat je niet altijd aan alles een positieve draai moet geven.

Meer lezen over spindoctoren? Bestel dan het boek van Maarten Molenbeek en Chris Aalberts: U draait en u bent niet eerlijk.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. Eric Stam schreef:

    Soms verlies je een slag maar win je de oorlog!

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hiermee vormde Joe Biden zijn inauguratiespeech

21/1 - Gisteren werd Joe Biden geïnaugureerd tot president van de Verenigde Staten. In zijn speech riep hij het immens verdeelde Amerika op tot eenheid. Het had een speech vol platitudes kunnen...

Lees verder »

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/1Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen
7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!