Het was niet de béste speech van Obama (maar hij was wel heel goed)

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op donderdag 28 juli 2016 in NRC

Dit was niet de speech met de fraaiste stijlfiguren of de meest memorabele oneliners. Toch was hij heel goed: in het tweede deel van zijn speech ging het publiek volledig uit z’n dak. Voor NRC Handelsblad ontleedde Debatrix-oprichter Lars Duursma het waarom in vijf fragmenten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op NRC.nl

Fragment 1: We hebben samen veel bereikt

Het was niet z’n beste speech. Daarvoor moeten we toch terug naar z’n historische speech in Selma of naar A More Perfect Union, waarin hij zich op zeer persoonlijke en indringende wijze uitsprak over ras en racisme in Amerika. Maar het was wel een hele goede speech. Dat zat ’m met name in het tweede deel, waar het Democratische publiek volledig uit z’n dak ging. Hoe kwam het dat het eerste deel voor Obama-begrippen wat tam en voorspelbaar was? De eerste dertig minuten gingen bijna volledig over Hillary Clinton. Elke dertig seconden bracht hij ieder punt terug tot een pleidooi voor z’n mogelijke opvolger. En hoewel hij dat krachtig deed, zagen we toch niet de twinkeling in z’n ogen. Het was wel bevlogen, niet inspirerend.

Hoewel hij Hillary krachtig aanprees, zagen we toch niet de twinkeling in z’n ogen. Het was wel bevlogen, niet inspirerend.

In het fragment hierboven legt hij de basis voor z’n toespraak. Hij kondigt z’n belangrijkste boodschap aan en maakt direct een contrast met alles wat we op de Republikeinse conventie hebben gehoord: “Er is veel gebeurd de laatste jaren. En hoewel dit land is getest door oorlog, recessie en alle mogelijke uitdagingen, sta ik hier voor jullie, na twee termijnen als jullie president, om te vertellen dat ik optimischer ben over de toekomst van Amerika dan ooit!” Vervolgens geeft hij een opsomming van wat er bereikt is de laatste jaren. Merk ook op hoe hij als leider hier niet spreekt over “ik” maar juist benadrukt wat “we” hebben bereikt.

Fragment 2: Don’t boo, vote!

Waar Michelle Obama en Bill Clinton niet expliciet over Donald Trump spraken, noemt Barack Obama in zijn toespraak het beestje bij de naam: “En dan is er Donald Trump.” Hij reageert ook ad rem als het publiek een massaal boegeroep laat horen: “Roep niet boe, zorg dat je stemt!” Dat soort kleine improvisaties zaten veel in de toespraak en het kenmerkt de ervaren spreker, want júist op die momenten was er chemie tussen hem en de zaal.

In het fragment hierboven valt hij Trump hard aan: “Is er werkelijk iemand die gelooft dat iemand die tijdens z’n 70 jaar op deze planeet nooit geïnteresseerd was in de werkende klasse, nu ineens jullie kampioen zal zijn?” Maar, en daar zit een cruciaal verschil met vrijwel alle speeches op de Republikeinse conventie: hij eindigt elke aanvallende passage steeds met een pleidooi vóór Clinton. Nergens in deze speech is de volgorde andersom, waarbij hij dus eerst Clinton zou prijzen en eindigt met een aanval op Trump. Bewust, omdat de laatste woorden van een zin of segment het meeste indruk maken. Het algemene sentiment van de speech blijft zo positief.

Fragment 3: “America is already great”

Hier komt de frontale aanval op de campagneslogan en centrale boodschap van Trump. Amerika hoeft niet “weer” geweldig te worden, Amerika is het al. Let ook op hoe Obama een wig drijft tussen Trump en de nog steeds in Republikeinse kringen zeer populaire oud-president Ronald Reagan. Reagan noemde Amerika “een glanzende stad gelegen op een heuvel”, Trump heeft het over een “een gepolariseerde crime scene”.

Wil je applaus op een PvdA-congres? Zeg dan iets lulligs over D66. Succes gegarandeerd.

Strategisch gezien is dit een interessant gekozen aanval. Op Nederlandse congressen zie je dat politiek leiders vaak alles doen voor applaus. Hoe doe je dat? Door alles van concurrerende partijen te ridiculiseren. Wil je applaus op een PvdA-congres? Zeg dan iets lulligs over D66. Succes gegarandeerd. Dit preken voor eigen parochie heeft wel een nadeel: je jaagt twijfelende kiezers weg, terwijl je die bij verkiezingen juist zo hard nodig hebt. Obama haalt hier Reagan aan, niet omdat hij daar op een Democratisch congres applaus voor zal krijgen, maar juist om twijfelende kiezers zo de hand te reiken. Zijn impliciete boodschap: je bent altijd welkom bij de Democraten, óók als Reagan jouw held is.

(Overigens herpakt Obama direct na dit fragment weer het positieve sentiment: Amerikanen zijn niet bang of kwetsbaar. Wij zijn heel anders.)

Fragment 4: Amerikaanse waarden

Als je slechts tijd hebt om één bepalende passage te zien uit de toespraak, kijk dan dit wat langere fragment. Dit is Barack Obama op z’n best. Je ziet hem zichtbaar genieten: dit is het verhaal dat hij zo graag wil vertellen. Hij speelt met het publiek en improviseert met veel zinnetjes die afwijken van z’n spreektekst, bijvoorbeeld z’n grapje over het geboortecertificaat en het herhaalde “Yes We Can. Not Yes She Can or Yes I Can but Yes We Can!”

Als je slechts tijd hebt om één bepalende passage te zien uit de toespraak, kijk dan dit wat langere fragment.

Obama temporiseert hier ook goed. Waar veel sprekers de volledige toespraak houden vanuit eenzelfde emotie en met dezelfde spreektrant, voert hij in dit fragment eerst het tempo en volume op richting een climax, om na het applaus verder te gaan met een kwetsbare en ingetogen analyse. Hij vertelt een prachtig verhaal waarbij hij via de waarden van z’n grootouders betoogt waar Amerika volgens hem voor staat. Uiteindelijk zet hij de stap die de essentie vormt voor elke inspirerende speech: het verhaal draait niet om hem en zelfs niet om Hillary, maar om jullie. Kijken!

Fragment 5: Een persoonlijk slot

Dit was niet de speech met de fraaiste stijlfiguren of de meest memorabele oneliners. Het was ook niet Obama’s beste toespraak: het campagnevoeren voor zichzelf gaat hem toch duidelijk beter af dan het spreken voor iemand anders. Maar alle klassieke thema’s uit zijn eerdere toespraken passeren wel de revue. Het afwijzen van cynisme, het verwerpen van angst en het oproepen van dat wat ons sterker maakt. De waarden die Amerika volgens hem Amerika maken. Het optimisme. En bovenal: de moed om te durven hopen. Aan het begin haalde hij zijn conventiespeech van 2004 aan, het moment dat hem twaalf jaar geleden bekendheid gaf. Dat moment komt ook terug aan het einde. Hij is klaar om het stokje door te geven en bedankt iedereen voor de ongelofelijke reis. De cirkel is rond.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Nuttig, leuk en effectief!
Fred Kerkhof
Fractievoorzitter / Gemeente Overijssel
Inspirerend, interactief, nuttig en leuk!
Zaïra van de Gronden
Relatiemanager Healthcare / Van Lanschot Bankiers
De training was een echte eye-opener voor mij! Heel enthousiast en duidelijk.
Bas Korbee
Process Engineer / Nutricia
Leerzaam met mooie handreikingen.
Michel Weber
Afdelingshoofd Informatie Management
Hele goeie training met een goede opbouw!
Leendert Lodder
Ambtenaar / Provincie Overijssel


Volg direct een training!

3 okt.Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
9 okt.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
28 okt.TED-waardig Presenteren (Den Haag)
1 nov.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
4 nov.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
26 nov.Kritisch Denken (Den Haag)
2 dec.Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
6 dec.TED-waardig Presenteren (Rotterdam)

Overzicht in-house trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

17/9👑 Waarom je beter geen iPad kunt gebruiken bij het voorlezen van een speech
11/9Doelgericht Pitchen: Hoe pitch je aan een charismatische leider?
3/9Argumenteren: Maak het SEXI
28/8Framing: Wat is de plofkip van jouw doelgroep?