Overtuigtip #220 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Spreek de laatste woorden van een zin zorgvuldig uit

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 26 september 2012 (Overtuigtips)

Tijdens mijn trainingen merk ik dat veel deelnemers hun zinnen zelfverzekerd beginnen maar ongeconcentreerd eindigen. Veel belangrijke zinnen eindigen dan zacht, weifelend en binnensmonds. Da’s zonde! Want als je zelf uitstraalt dat je alles wat je uitspreekt eigenlijk niet zo belangrijk vindt, dan kun je ook lastig van je publiek verwachten dat het overtuigd raakt van jouw boodschap.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Wat is er meestal aan de hand? Zodra een zin bijna is afgelopen, denk je alvast aan de volgende zin. Maar daar gaat het mis. Want slechts weinigen is het gegeven om tegelijkertijd de huidige zin uit te spreken en aan de volgende zin te denken. Het gevolg? Je raffelt je huidige zin af.

Dat kan beter: vertrouw op jezelf! Ervaar dat je prima in staat bent om de volgende zin te formuleren, nádat je de laatste woorden van de huidige zin zorgvuldig en met aandacht hebt uitgesproken. Je maakt het jezelf eenvoudiger door korte zinnen te formuleren. En laat desnoods een korte pauze vallen aan het einde van de zin.

Aan de slag!

Weet je niet zeker of ook jij hier last van hebt? Neem dan een paar minuten van jezelf op. Dat kan tegenwoordig met elke mobiele telefoon. Of vraag een collega om je scherp te houden en je erop te wijzen als je zinnen ongeconcentreerd eindigt. Het effect op jouw overtuigingskracht zal groot zijn!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. Arjen Bruinning schreef:

    Goede tip wederom. Als aanvulling: let ook op de reactie van de ander als je je zinnen uitspreekt. Door pauzes in te lassen tussen je zinnen geef je de ander ook de mogelijkheid om te reageren op de informatie.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)