Overtuigtip #622 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Hoe verander je van mening zonder je geloofwaardigheid te verliezen?

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 9 juni 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipWouter Bos en de Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry weten het al: draaien zou niet mogen. Ook Job Cohen kreeg in deze campagne het verwijt te draaien. Maar mag je dan echt niet veranderen van mening? Natuurlijk wel!

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Als je echter niet goed uitlegt waarom, dan komt jouw verandering van standpunt al snel over als opportunisme. En wie met alle winden meewaait, verliest geloofwaardigheid. Dán overtuig je natuurlijk niemand!

Leg altijd goed uit waarom je van mening bent veranderd. Laat zien hoe veranderende omstandigheden je tot nieuwe inzichten hebben gebracht. Want als de omstandigheden veranderen, is het heel logisch dat jouw mening ook verandert.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. anne schreef:

    Dag Viktor, zojuist op de knop -slechte tip- gedrukt, maar die reactie vond ik te kort door de bocht. Het klopt wel wat je zegt, maar ik bedoel te zeggen dat de tip te makkelijk is en mogelijk ook alleen werkt in debat culturen. In sommige culturen/ sociale lagen, werken goede argumenten niet omdat alleen het feit dat je verandert geregisteerd wordt. In die kringen is meer bombarie nodig om geloofwaardig over te komen, het zal eerst als nieuw idee, verkoopargument of brainwave verpakt moeten worden om daarna snel en kort, te referenen aan het vorige standpunt.

  2. Dag Viktor, ik ben het volledig eens met jouw opvatting, want zoals dr Edward de Bono al aangaf: “If you never change your mind, why have one?”

  3. Eric Stam schreef:

    Hoe vinden we dat Wilders het vandaag doet? Z’n AOW-breekpunt is nu onderhandelbaar.

    Ik vind dat ie een prima script gebruikt: PVV is nog steeds van mening dat 65 65 moet blijven; PVV hoopt andere partijen daarvan te kunnen overtuigen; als dat onverhoopt niet lukt, dan zal dat niet direct een breekpunt meer zijn. Ook mooi dat Wilders gewoon voor de camera zegt: “U heeft gelijk dat dit een nuancering is van ons standpunt.”

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!