Premiersdebat: hoe het format niet de inhoud bevorderde

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2010 (Publicaties)

De kernvraag in dit debat was wie de volgende premier van Nederland moet worden. Het format van RTL maakte het antwoord op die vraag nauwelijks inzichtelijk voor de kiezer. RTL koos er voor om een redelijk vrij format te hanteren. Vier thema’s voor alle vier de debaters tezamen waarbij ze zelf mochten bepalen of — en met wie — ze een één-op-één debat wilden voeren.

De eenvoudige regels kwamen de inhoud van het debat echter niet ten goede. De vrije opzet zonder spreektijden of regels voor interruptie leidde tot een scoringsdrift bij Balkenende, Rutte en zeker Wilders. Die interrupties werden door de gespreksleider vervolgens ook niet gedirigeerd. En daardoor lukte het geen van de lijsttrekkers om meer te doen dan een strak gesneden oneliner of contra-opmerking te plaatsen. Er ontstond dus een wapenwedloop.

Die wedloop werd door het publiek flink aangemoedigd. Omdat de organisatie de politieke partijen had verzocht supporters mee te nemen, werd het debat luidruchtig. Dit publiek gedroeg zich als joelend plebs in een Romeinse arena, waardoor scoren op vorm letterlijk het scoren op inhoud monddood maakte.

Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het optreden en het verlies van Job Cohen. Slechts op twee manieren kon de PvdA’er punten pakken: in voorbereide ripostes zoals aan het adres van Wilders (“De rechtstaat is is bij u niet in goede handen”) en op momenten dat hij zijn oneliners niet vooraf maar aan het einde van zijn bijdrage kon plaatsen.

De onderwerpen waarover werd gedebatteerd waren te ingewikkeld voor het format. Door de abstracte en brede thematiek zoals ‘immigratie’ en ‘economie’ kozen de sprekers steeds wisselende micro-onderdelen van het thema waar ze zich het prettigst bij voelen of zich het meest over op winden. Het leidde tot platitudes zonder dat er ook maar een argument genoemd werd om op de partij van de spreker te stemmen. Treurig voorbeeld: de opening statement van Cohen bij de ronde “bezuinigingen”. Cohen oreerde over hoe belangrijk het is om niet roekeloos, maar weloverwogen te bezuinigen, zonder man en paard te noemen.

De uitwerking van dit op het eerste gezicht genoeglijke format heeft tegen het debat en de debaters gewerkt. Doordat de enige regie van de gespreksleiding als interviewer op de inhoud kwam en begeleiding met wisselende en soms ogenschijnlijke selectieve hiërarchie kwam, kwam het debat niet verder dan ronduit venijnige quotes en een bij het onderwerp ‘leiderschap’ kinderachtige vileine sfeer terecht. Het toelaten van uitsluitend korte hit-en-run aanvallen en negeren van spreektijden door de debaters heeft ertoe geleid dat dit debat inhoudelijk geen weerslag heeft kunnen vinden.

Wellicht doordat echte inhoudelijke punten altijd in het licht van mogelijke coalitievorming werd gezien, lieten de debaters het meningsverschil ontstaan in breekpunten bij onderhandelingen en de onderlinge competenties voor persoonlijk leiderschap. Het nodigde uit te vaak, te veel en te hard op de man te spelen.

Dat is nooit een charmant beeld: stoten ronduit onder de gordel (“hoeveel kabinetten van u hebben het uitgezeten?”), debaters die ombeurten alles op één richten (vooral Cohen en Balkenende moesten het ontgelden) en het niet kunnen scheiden tussen persoon en zaak (“u bent een bedreiging”).

RTL Premiersdebat 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie RTL Premiersdebat 2010. Alle afleveringen:

  1. Premiersdebat: Cohen beheerst dynamiek van het debat onvoldoende
  2. Premiersdebat: analyse non-verbale communicatie
  3. Premiersdebat: wie viel wie aan?
  4. Premiersdebat: hoe het format niet de inhoud bevorderde

Het debat tussen de mogelijke leiders van het land, vreemd genoeg toch ‘Wát kiest Nederland?’ geheten, heeft daardoor precies niet opgeleverd wat het heeft beoogd. Geen van de debaters heeft zich boven de partijen gehouden en zich gericht op de het door de vorm toegankelijk maken van de inhoud.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Leerzaam, praktisch, energiek en heel inspirerend!
Sanne Kosterman
Trainee / TNO
Nuttig en praktisch toepasbaar! Sluit aan op mijn vooraf gestelde persoonlijke leerdoelen.
Caspar Tijssen
Business Analist IT / ABN Amro
Easy going: zeer toegankelijke methodiek op een luchtige en zeer geschikte manier gebruikt. Bijzonder nuttig!
Wouter van Leeuwen
Principal Advisor / Randstad
Inspirerend!
A.P.M. van den Berg
Heel leerzaam en interessant! De trainer was ook zeer professioneel.
Roel de Both
Consultant Tenant Representation / Cushman & Wakefield


Volg direct een training!

10 mrtOnline Inspireren (Online)
24 mrtOnline impact maken in MS Teams (Online)
30 mrtTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
6 aprMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Online)
7 aprOnline Meetings Leiden (Online)
9 aprTED-waardig presenteren (Online)
14 aprOnline Vergaderen (Online)
23 aprTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
30 aprOnline Inspireren (Online)
11 meiMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht alle trainingen »

Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen

5/3 -   Het geven van een goede speech of een interactieve presentatie kan lastig zijn, zeker binnen een markt die wordt overspoelt door innovaties. Signify staat voor de uitdaging om deze...

Lees verder »

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

24/2Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?
18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?