Overtuigtip #69 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Wat moet je doen om vaker instemming te krijgen?

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 4 november 2009 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipWanneer jij iets nodig hebt van een ander, stel je vraag op zo’n manier dat je de overduidelijke verwachting koestert dat de ander zal instemmen. Wie in woord en gedrag uitstraalt dat hij misschien te veel vraagt (“zou je misschien…als je tijd hebt vandaag…dertig kopietjes kunnen maken voor mij?”), krijgt vaker nul op het rekest. En erger nog: hij zal sneller worden gezien als iemand die inderdaad te veel vraagt. Zeker als iemand jou respecteert, loont het dus om te doen alsof de vraag louter een formaliteit is (“kan jij nu even dertig kopietjes voor mij maken?”).

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Dit helpt niet alleen bij een klein verzoek, maar ook bij het echt zware werk: onderhandelingen. Probeer eens te beginnen met een kleine concessie en voeg daar direct aan toe: “ik neem aan dat jij dan bereid bent om…” De kans dat de ander je tegemoet komt is dan aanzienlijk groter!

Waarom werk het?

Mensen streven ernaar om waar te maken wat er van hen wordt verwacht. Mensen die ons kennelijk hoog in aanzien hebben, willen we niet teleurstellen. De manier waarop jij een vraag stelt, zegt wat over jouw verwachtingen van een bepaalde persoon. Door aan te geven dat die laag zijn, hoeven mensen minder te doen. En dus zullen ze ook minder doen. Maar door de lat hoger te leggen, zullen ze juist harder gaan lopen voor jou!

Een voorbeeld uit de praktijk

In de medische wereld staat deze wet bekend als het placebo-effect. Nietsvermoedende patiënten krijgen geen medicijn toegediend, maar een suikerpil. De klachten verminderen na het innemen van de pil ondanks het ontbreken van een medische reden daarvoor. En in uitzonderlijke tijden wordt daar wel eens gebruik van gemaakt. Tijdens de Koreaanse Oorlog halverwege vorige eeuw raakte veel Amerikaanse soldaten gewond. Zo veel zelfs dat er niet voldoende medische middelen waren om ze allemaal goed te behandelen. Om de pijn te verzachten kregen sommige gewonden geen morphine, maar een placebo. Een kwart van de soldaten gaf aan aanzienlijk minder pijn te voelen. De verwachting dat de pijn zou afnemen, was voor hen bijna net zo sterk als echt medicijn.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. Thomas schreef:

    Ben er 10 minuten geleden nog ingestoken: “eeeeh Thomas, dus jij maakt even een verslagje? MOOI” waarop ik weinig anders kon dan instemmend ‘ja’ piepen…

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!