Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Deze tip heeft levens gered

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 6 mei 2009 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipAls mensen kunnen kiezen uit meerdere opties, hoe vergroot je de kans dat mensen de juiste keuze maken?

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Rangschik de keuzes zo dat de keuze die volgens jou het beste is, het gemakkelijkst is om te maken. Maak jouw optie dus de standaardoptie. Alleen als mensen een andere keuze willen maken, hoeven ze in actie te komen.

Waarom werkt dit?

De manier waarop je keuzes ordent, heeft een direct effect op welke keuzes mensen maken. Mensen zijn een beetje lui en soms onverschillig. Ze hebben niet altijd zin om actie te ondernemen en gaan ervan uit dat de standaardoptie wel de beste zal zijn.

Hoe jij hier direct van kan profiteren

In plaats van bekenden expliciet te vragen “wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?”, draai het om. “Als gewaardeerde klant blijf je vast graag op de hoogte van onze activiteiten. Ik zal je lid maken van onze nieuwsbrief!”

Wie dit met succes toepast

Keuzes op de juiste manier rangschikken kan een kwestie zijn van leven en dood. De Belgen zaten midden jaren 80 met een groot tekort aan organen. Veel mensen op de wachtlijst voor een donororgaan gingen dood omdat er te weinig donoren waren. Nou wisten mensen natuurlijk best dat het doneren van organen levens kan redden. Het probleem was echter dat mensen de motivatie miste om zich te registreren als donor. Daarom is in België een zogenaamd opt-out systeem ingevoerd, waarbij iedereen als orgaandoor wordt aangemerkt, tenzij expliciete uitschrijving. De keuzes bleven dus hetzelfde, maar de standaardoptie was anders. Over de wenselijkheid van dit systeem kan – en wordt – veel gedebatteerd, maar de effectiviteit wordt niet betwist. Want het jaar daarop hadden de Belgen de hoeveelheid beschikbare organen verdubbeld. Deze tips heeft dus vele levens gered!

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten! Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?