D66’ers opgeleid tot debatleiders door Debatrix

Gepubliceerd op dinsdag 5 mei 2009 (Nieuws)

In een politieke partij is debat van groot belang. Maar dan moet het wel een interessant, eerlijk en orderlijk debat zijn. Om dat te stimuleren heeft D66 ons gevraagd om een nieuwe generatie debatleiders op te leiden. Debatrix-trainers Lars Duursma en Roderik van den Bos, die zelf honderden debatten hebben geleidt, gaven de deelnemers de fijne kneepjes van het vak mee.

Is dit niet gewoon het opleiden van de concurrentie? Duursma: “Integendeel, we leiden talentvolle debatleiders op en mischien zit daar wel een toekomstige debatleider voor Debatrix tussen. Want wij zijn al vier jaar bezig met de beste debatleiders van NL te selecteren, te accrediteren en verder te ontwikkelen. In Nederland is het probleem dat er veel slechte debatleiders zijn en dat maakt sommige organisaties huiverig om een debat te organiseren. Juist door goede debatleiders op te leiden, verspreiden we het debat, verbeteren we de kwaliteit van het debat en werken we daarmee aan een beter imago voor het debat.”

Leden van D66 konden zich aanmelden via de website van de partij. De belangstelling was massaal. Van de 45 aanmeldingen heeft D66 er 21 geselecteerd om mee te doen aan de training. De training heeft uiteindelijk een zeer hoge beoordeling gekregen: een 8,6.

De opleiding tot debatleider is een training bestaande uit drie volledige trainingsdagen. Deelnemers kregen allemaal de kans om zelf te oefenen als debatleider met feedback van de trainers. Verder hebben zij op het partijcongres intervisie gedaan bij andere debatleiders om zo te leren van de professionals.

De deelnemers hebben ondermeer geleerd:

  • Inzicht krijgen in de dynaniek van een debat
  • Welke debatformats er zijn en voor welke situatie zij zich het meest lenen
  • Hoe een debatleider zich moet voorbereiding: volledig inlezen of juist niet?
  • LSD: Luisteren, samenvatten, doorvragen tijdens het debat
  • Hoe je omgaat met dominante dwarsliggers, muggenzifters en een woedende menigte
  • Het enthousiasmeren van de deelnemers en het uitstralen van energie
  • Een debat goed op gang brengen

De kersverse debatleiders hebben inmiddels al zelf hun eerste debatten geleidt. Wij wensen ze veel succes!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!