Overtuigtip #493 van 646   |   Toon willekeurige tip →

Speech geven? Doe eerst eens een waardenonderzoek

Door onze expert Alexandra Smith

Gepubliceerd op woensdag 20 december 2017 (Overtuigtips)

Je kent het wel, een spreker die zichtbaar geen idee heeft van wie er in het publiek zit. De spreker vertelt het verhaal vanuit zijn eigen perspectief en het lukt hem of haar daarom niet het publiek te inspireren. Het publiek mist een gevoel van verbondenheid en herkenning. Wat nou als jij binnenkort een presentatie moet geven maar eigenlijk niets afweet van de doelgroep in de zaal?

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Passie voor techniek, maar je doelgroep niet…

Stel, je bent een succesvolle ondernemer in gadgets. Techniek is je passie en uiterlijk vertoon doet je niets. Sterker nog; je woont zowat in je spijkerbroek. En dan moet je ineens een verhaal houden op een event met fashion designers. Je krijgt het Spaans benauwd. Je kunt natuurlijk stoïcijns een technisch ‘verhaal’ houden over de specificaties van je laatste gadget. Dat is jouw passie toch? Maar… ook van je publiek? Nee, waarschijnlijk niet. De kans is groot dat je publiek wegloopt als ze niet technisch onderlegd zijn.

Doe eens een waardenonderzoek

Vraag je eens af voordat je je speech of presentatie schrijft, welke waarden er – in dit geval – in de modebranche gelden. Wat vinden fashion designers belangrijk in hun werk? Misschien ontdek je op de website van een fashion designer wel dat achter een ontwerp altijd een belangrijk thema schuilt, iets actueels of een bepaald gedachtegoed waar het ontwerp op geïnspireerd was.

Leg dan in je speech uit op welke gedachte of thema het ontwerp van jouw gadgets is geïnspireerd. Vertel over het moment dat je dat idee kreeg wat je niet meer losliet. Je krijgt dan meteen ook meer storytelling in je speech en je krijgt verbinding met je publiek op basis van gedeelde waarden.

Universele waarden verbinden ons allemaal

Weet je écht niets van je publiek? Of moet je een speech geven voor een publiek dat heel divers is? Verwerk dan een universele waarde in je verhaal: iets wat voor vrijwel íedereen belangrijk is. Vertel bijvoorbeeld hoe lef noodzakelijk is voor het bereiken van de top. Dat is voor iedereen herkenbaar. Oók voor fashion designers.

Het nadenken over welke waarden je in een speech zet is niets nieuws: politici doen niets anders en ze weten allemaal hoe universeler een waarde is, hoe meer kiezers ze kunnen aanspreken. Bijvoorbeeld: iedereen heeft recht op onderwijs – zie daar maar eens op tegen te zijn.

Maak verbinding

Stop in een verhaal dus waarden die niet alleen bij jou aansluiten, maar ook bij die van je publiek. Vind de overeenkomst. Zo maak je bewust een verbinding met anderen die zichzelf eerder in je verhaal zullen herkennen. Je verhaal is dan boeiend, verbindend én overtuigend.

Meer weten over storytelling?

In onderstaande video van RTL-Z en Debatrix legt Alexandra Smith uit welke verhalen je als bedrijf naar buiten kan brengen.

Alexandra Smith is een inspirerende spreker op het gebied van storytelling en ondernemerschap. Als verhaalcoach begeleidde ze diverse sprekers in het TED-waardig Presenteren. Als trainer van Debatrix hielp ze tientallen bedrijven en internationale organisaties als de Europese Commissie met hun verhalen en bij het vergroten van hun overtuigingskracht.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Waarom jezelf zien bij online meetings jou onbewust mentaal uitput

26/11 - Jij mag er wezen. Jij mag gezien worden! Mensen durven het tegenwoordig niet zo snel te zeggen, maar het is wel zo. Tegelijkertijd heb jij jezelf de laatste tijd vaak...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is hét recept waarmee Rutte jou al 25 keer toesprak

19/11 - We kunnen hem bijna dromen, de persconferentiespeech van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Vaak horen we dezelfde woorden of zinnen en er zijn zelfs al bingokaarten van verschenen. Het...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

12/113 tips hoe je meer uit Microsoft Teams haalt.
12/11Interactie in Teams of Zoom? Stop met het delen van je scherm!
23/10[Framing] What’s in a vleesnaam? Nou… een 76% verschil in omzet.
2/10Wat te doen met iemand die jou niet laat uitpraten [zoals TRUMP].