Overtuigtip #623 van 636   |   Toon willekeurige tip →

Non-verbale communicatie: win van je spreekangst

Door onze expert Jeroen Heun

Gepubliceerd op woensdag 14 juni 2017 (Overtuigtips)

Complimenten! Binnen jouw organisatie is opgevallen dat je project erg succesvol verloopt. Je mag het project presenteren voor de hele directie. Na je presentatie is één directeur erg enthousiast, de ander is vrij sceptisch. Nu mijn vraag: wat onthoud je van deze presentatie? Grote kans dat vooral blijft hangen dat die ene directeur níet overtuigd was. Die neiging om het negatieve te benadrukken is een belangrijke oorzaak van spreekangst.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Negatief brein

Ons brein heeft een beperkte capaciteit voor het bewust aandacht geven aan alles om ons heen. Dat zorgt ervoor dat je brein zich vaak enkel concentreert op de negatieve dingen. Lekker efficiënt voor je hersenen, maar niet zo handig bij presentaties.

Het brengt namelijk veel spanning met zich mee. Sta ik wel stevig? Gebruik ik m’n handen wel goed? En klinkt m’n stem wel zelfverzekerd? Het onderdrukken van dit soort emoties werkt averechts. Denk maar eens niet aan een roze oli… Precies. Daarnaast kan de spanning een black-out veroorzaken door het uitschakelen van onze cognitieve functies.

Neutraliseren negatieve gedachtes

In het boek ‘The Charisma Myth’ beschrijft Olivia Fox Cabane hoe je negatieve gedachtes die spanning veroorzaken kunt neutraliseren. Je herinterpreteert op die manier de werkelijkheid. Fox Cabane beschrijft een aantal stappen:

  1. Bedenk dat jouw gedachten niet altijd kloppen. Je verzint er vaak wat bij en je brein slaat niet alles op (vaak dus niet de positieve dingen).
  2. Visualiseer je gedachten als wolkjes in een heldere lucht. Geef een label aan alle negatieve wolkjes: spreekangst, zelfkritiek, et cetera. Probeer ieder wolkje (gedachte) te depersonaliseren. Bijvoorbeeld: in plaats van ‘ik voel veel spreekangst’, denk je ‘er wordt hier spreekangst ervaren’.
  3. Kijk naar jezelf vanaf een hele grote afstand. Desnoods zie je jezelf zitten, kijkend vanuit de ruimte met allemaal wolkjes boven je hoofd. Zie voor je hoe je de wolkjes steeds kleiner kan maken.
  4. Relativeer het allerslechtste scenario. Denk hoe je presentatie totaal misgaat, echt het allerslechtste scenario. Realiseer je dat ook zo’n situatie goed zal komen (hoe slecht het ook gaat, overleven zal je).
  5. Herbeleef hoe je het eerder goed deed. Denk aan al die presentaties waarvan je dacht dat het nooit goed zou komen… maar hoe het dat tóch kwam.

Oefening baart kunst

Het zijn een paar stappen die ervoor zorgen dat je jouw negatieve gedachten neutraliseert. Je hebt tenslotte net nog ervaren dat het onderdrukken van gedachten averechts werkt (roze olifant). Dat geldt dus ook voor de spanning die je voelt bij een presentatie.

Dus de volgende keer dat je gespannen bent: help jezelf door de werkelijkheid te herinterpreteren. Succes!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)
30/7Doelgericht Pitchen: Overtuig een volgende leidinggevende (beslisstijl)