Overtuigtip #628 van 630   |   Toon willekeurige tip →

Maak fouten zelfverzekerd

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 21 juli 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipEen presentatie gaat zelden helemaal vlekkeloos. Hoe goed je ook bent, hoeveel ervaring je ook hebt, je maakt altijd wel ergens een fout. En weet je wat? Dat is helemaal niet erg. Want het gaat er niet om dát je een fout maakt, maar hoé je je deze maakt.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Laten we eens twee voorbeelden van een en dezelfde spreker nemen. Iedereen herinnert zich Job Cohen, die tijdens een recent lijsttrekkersdebat aan het eind van een gestameld antwoord bekende: “Ik heb de cijfers niet paraat.” Daarvoor kreeg hij veel kritiek. Diezelfde Job Cohen corrigeerde zichzelf met opgeheven hoofd tijdens het EénVandaag-debat toen hij tijdens een antwoord de woorden ‘Koran’ en ‘Islam’ verwarde. Dat viel bijna niemand op.

Het belangrijkste verschil is de manier waarop Cohen zélf op zijn fout reageerde. Fouten hebben namelijk de neiging niet zozeer het publiek als wel de spreker te verwarren. Wanneer je je verspreekt, cijfers door elkaar haalt of even niet op een woord kan komen, verlies je al snel de draad van je verhaal en je zelfvertrouwen. Dat is nergens voor nodig. Mensen in het publiek zijn over het algemeen erg vergeeflijk als het gaat om fouten. Ze maken ze tenslotte zelf ook. Bovendien: jij ergert je aan al je versprekingen omdat je weet dat je het beter kan. Maar je publiek beoordeelt je presentatie niet, ze willen gewoon horen wat je te zeggen hebt.

Wat wel onvergeeflijk is, is een spreker die is afgeleid van wat hij was komen doen: het toespreken van het publiek! Wanneer je merkt dat je een fout hebt gemaakt, is het beste wat je kunt doen jezelf met opgeheven hoofd corrigeren, je excuses aanbieden, de boel even bij het publiek laten bezinken door drie tellen stil te zijn en dan direct door te gaan met je verhaal. Door vertwijfeld naar je schoenen te kijken, je hoofd te schudden of op een andere manier onzeker over te komen, trek je juist de aandacht naar de fout en raken je toehoorders nét als jij uit je verhaal. En door zelfverzekerd je fouten te corrigeren laat je zien dat je op alles bent voorbereid.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Doelgericht Pitchen: Overtuig een volgende leidinggevende (beslisstijl)

30/7 -   Een ‘voorzichtige’ leidinggevende. Keuzes worden niet zomaar gemaakt, maar alleen als dit eerder succesvol doorgevoerd is. En met zo min mogelijk risico’s. Herken jij dit bij jouw leidinggevende? Grote...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

13/3 - De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/7Wat kun jij leren van het racismedebat?
9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’