Overtuigtip #654 van 654   |   Toon willekeurige tip →

Hoe gebruik je een flip-over?

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 13 juli 2011 (Overtuigtips)

Afgelopen week schreven Lars en ik over de Anti PowerPoint Partij. Met zijn stunt vroeg de Zwitserse presentatietrainer Matthias Poehm op een lollige manier aandacht voor een serieus onderwerp: de overdaad aan bedroevend slechte presentaties. Maar hij kwam met een “ultieme oplossing” waar we minder enthousiast van werden: de flip-over.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

De flip-over wordt namelijk minstens zo vaak slecht gebruikt. Net als het oude krijtbord en het moderne white board heeft de flip-over een belangrijk nadeel: wanneer je duidelijk wilt schrijven, dan sta je met je rug naar het publiek. Zo verlies je al snel contact met de groep én autoriteit (vraag maar aan de schoolmeester die voor een lastige klas staat).

Daar staat tegenover dat flip-over wel voordelen biedt, mits goed gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudiger improviseren dan wanneer je alle presentatiedia’s al van tevoren hebt opgesteld. Ook kun je gemakkelijker teruggaan naar een eerdere aantekening. Als je ooit eens een trainer of presentator voor de groep hebt zien knoeien met zijn dia’s, weet je wat ik bedoel.

Hoe dan wel?

Volg bij het schrijven op een flip-over altijd de volgende stappen:

  1. Vertel dat je gaat schrijven
  2. Schrijf
  3. Laat zien wat je hebt geschreven

Met deze volgorde geef je op subtiele wijze aan dat er iets anders gaat gebeuren. Want als je je in een keer omdraait en op de flip-over gaat schrijven, dan is je publiek heel even afgeleid en zelfs een beetje verward. Het is maar een fractie van een tel, maar vaak nét genoeg om een zaal onrustig te krijgen. Als je datgene wat in jouw hoofd duidelijk en vanzelfsprekend is – er gaat geschreven worden – eerst uitlegt, weten je toehoorders wat er gaat gebeuren en zullen deze zelfs nieuwsgierig en afwachtend kijken naar wat je opschrijft.

Zo’n opmerking kan expliciet (“ik schrijf het op”) maar ook subtiel en eenvoudig (“er zijn drie categorieën duurzame energie…”). Of: “De samenhang tussen deze punten wordt duidelijker in het volgende model.” Even een stilte en niemand zal verbaasd zijn als je je omdraait en iets op de flip-over zet.

Ook wanneer je klaar bent, heeft het publiek een aanwijzing nodig om de concentratie te verleggen. Leg daarom nadat je iets hebt opgeschreven en hebt toegelicht wat je hebt geschreven ook altijd uit waarom je het hebt opgeschreven. “En aan de hand van deze drie punten zal ik onze organisatie beschrijven.” Of: “Met dit model is gemakkelijk te zien hoe segmenten elkaar beïnvloeden.”

Deze drie gouden regels helpen je de aandacht van het publiek vast te houden, ook als het nodig is dat deze aandacht even wordt verlegd van de presentator naar de flip-over. En ze helpen jou om andere hulpmiddelen te gebruiken zonder dat die meer opvallen dan jouzelf. Want vergeet niet: een presentatie geef jij, niet je aantekeningen.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Overtuigtip: Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen

12/1 - Toen Michael Dublin wakker werd dinsdagochtend op 6 maart 2012 en zijn computer open sloeg schrok hij zich rot. Bijna een jaar had hij gewerkt naar de lancering van zijn...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!
23/12Gooi Jip en Janneke niet in de container