Stem niet op de Anti PowerPoint Partij!

Gepubliceerd op woensdag 6 juli 2011 (Nieuws)

De Anti PowerPoint Party (APPP). Zo heet de politieke partij die Zwitser Matthias Poehm ter promotie van zijn boek heeft opgericht. Kordaat, ferm en betrokken zullen hij en zijn politieke partij ten strijde trekken tegen PowerPoint!

Door onze experts Lars Duursma en John Bijl

Matthias Poehm heeft een hekel aan PowerPoint-presentaties (zie o.a. BNR, MT, Huffington Post). En met hem ongeveer 250 miljoen anderen in de wereld, zo claimt hij. (Een voorzichtige schatting, lijkt ons.) Alleen al de Zwitserse economie zou jaarlijks zo’n 2,1 miljard Zwitserse Frank (1,58 miljard euro) schade lijden door gebruik van PowerPoint. Goed nieuws voor andere presentatiesoftware als Keynote en Prezi? Nee. Want ALLE presentatiesoftware is fout volgens Poehm. Zijn ultieme oplossing: de flip-over!

Frustratie genoeg

We begrijpen de frustratie van Poehm en ongetwijfeld heel veel anderen. Veel PowerPoint-presentaties zijn saai, onoverzichtelijk en geestdodend. Ze bevatten teveel informatie, schema’s die alleen de presentator begrijpt en tekst die nog het meest wegheeft van de Algemene Voorwaarden van je inboedelverzekering. Belangrijker nog: de presentatoren gebruiken PowerPoint om zich erachter te verstoppen. Ze denken dat de presentatie goed is voorbereid wanneer de dia’s achter elkaar staan. Het scherm plaatsen ze centraal en zelf staan ze in een hoekje in het donker de informatie van de dia’s op te dreunen. PowerPoint wordt namelijk meer gebruikt als spiekbriefje voor de presentator, dan als hulpmiddel voor het publiek. Tsja, zó overtuig je natuurlijk niet met een PowerPoint-presentatie!

Maar al die zaken zitten ‘m niet zozeer in het middel – PowerPoint of andere presentatiesoftware – maar in het gebruik. Mensen gebruiken de software verkeerd. En je kunt prima leren hoe je zulke programma’s wél goed gebruikt, kijk maar naar de presentaties van Steve Jobs. Die gebruikt presentatiesoftware om beelden over te brengen en structuur aan te brengen. Niets meer, niets minder. Een ‘Stevenote’ is nauwelijks voor te stellen zonder Keynote. Jobs gebruikt de dia’s om de presentatie te ondersteunen, in plaats van ‘m te geven.

Oei. De flip-over

Overigens is de oplossing die Poehm aandraagt, de flip-over, zo mogelijk een nóg gevaarlijker hulpmiddel. Want denkt hij nou echt dat de mensen die er niet in slagen om met lange voorbereiding een levendige, overzichtelijke en inspirerende dia’s te ontwerpen, er wél in slagen om binnen enkele tellen tijdens hun presentatie een effectieve tekening of tekst op een flip-over te zetten?! Daarbij: het grootste nadeel van PowerPoint – dat je het contact met de groep snel verliest – is bijna een zekerheid bij het gebruik van flip-overs. Wanneer je schrijft, verlies je het contact met de groep. En je verliest ook nog eens autoriteit wanneer je met je rug naar het publiek staat (zie Poehm in actie op de foto rechts).

Poehm’s opwinding zal de aandelenkoers van Microsoft niet van haar stuk brengen, maar ook presentaties zullen zo vrezen wij niet beter worden met Poehm’s partij. Vooral de heimelijke belofte dat je met een vel papier en een merkstift wel ineens een goede presentatie geeft is natuurlijk onzin. We gaan dan ook niet op ‘m stemmen. Maar uiteraard zullen we zijn prestaties en presentaties in eventuele lijsttrekkersdebatten met graagte beoordelen.

Reageer op dit artikel

 1. peter schreef:

  L.s.

  Natuurlijk hebben jullie gelijk met de stelling dat een goede presentatie niet van de software afhankelijk is, maar van de presentator.
  En natuurlijk heeft Poehm gelijk wanneer hij stelt dat er te veel slechte presentaties zijn.
  Het gebruik van een flip-over maakt een presentatie niet automatisch beter. Wél is het zo dat de gebruiker nu meer gedwongen wordt na te denken over de presentatie an sich. Waar de software gebruikers juist verleidt tot het simpele knip & plakwerk.

  ‘Een beetje’ jammer is ook dat jullie in één zin hele generaties docenten -die niet zelden mooie en goede presentaties gaven met krijt op bord- bij het grof vuil zetten.

  Gegroet,
  peter.

 2. Lars Duursma schreef:

  Beste Peter, dank voor je reactie!

  Ik snap niet helemaal hoe de spreker met een flip-over meer wordt gedwongen na te denken over de presentatie an sich. Want juist bij gebruik van een flip-over denken veel sprekers dat ze weg kunnen komen zonder enige voorbereiding.

  Overigens is geenszins onze bedoeling geweest om generaties docenten op welke manier dan ook weg te zetten. Sterker nog: de meeste docenten weten als geen ander dat hoe langer ze naar het bord kijken, hoe sneller hun gezag daalt in de groep. Propjes, onrust etc. is het gevolg. Mijn ervaring is juist dat goede docenten kunnen schrijven zonder het contact met de groep kwijt te raken.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Top training! Veel geleerd en handige tips gekregen die ook toepasbaar zijn.
Kees Machielse
Manager Healt Insurance Companies / Abbvie
Heel leerzaam en interessant! De trainer was ook zeer professioneel.
Roel de Both
Consultant Tenant Representation / Cushman & Wakefield

I am working as the Head of Communication for the corporate learning department of the European Commission in Brussels. Our learning community comprises 30.000 colleagues from 28 different nationalities and very good academic/professional background. Our staff is very knowledgeable and skilled, yet often the Commission is criticized as not being able to connect with citizens and other stakeholders. We have hence often worked with many communication consultants.

But the impact has never been greater than with Lars Duursma who has prepped many colleagues including Senior managers to understand their audience, their needs and how to adjust their message so that one can inform and inspire. I have witnessed real transformations in the delivery styles of colleagues preparing talks for big corporate events with courses such as 'TED like talks', 'communicate and inspire' and 'influencing and advocacy skills'. The feedback in both events (with audiences of more than 1000 people) was excellent, Lars being rated in both cases as best speaker.

Since then I have been approached by various services and institutions to give his contact details. I can recommend him without the slightest doubt for anyone looking for someone to transform the way an organization communicates: it works and it is immediately applicable!

Ana Yturriaga Saldanha
Head of Communication / European Commission
De training was een echte eye-opener voor mij! Heel enthousiast en duidelijk.
Bas Korbee
Process Engineer / Nutricia
Nuttig, leuk en effectief!
Fred Kerkhof
Fractievoorzitter / Gemeente Overijssel


Volg direct een training!

5 sep.TED-waardig Presenteren (Utrecht)
10 sep.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
27 sep.Speechwriting (Amsterdam)
3 okt.Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
9 okt.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
28 okt.TED-waardig Presenteren (Den Haag)
1 nov.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
4 nov.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
13 nov.Inspirerend Presenteren (Amsterdam)

Overzicht in-house trainingen »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

21/8Speechwriting: Waar begin je?
14/8Presenteren: Vergeet niet uit te ademen
8/8Presenteren: Spreken over zware thema’s
1/8Media: Hoe genereer je aandacht voor jouw boodschap?