Overtuigtip #376 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Hoe ga je om met een persoonlijke aanval?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op donderdag 24 september 2015 (Overtuigtips)

Het was memorabele televisie deze week: Hero Brinkman versus Peter R. de Vries. De Vries viel Brinkman keihard aan op z’n PVV-verleden, waarop deze terugsloeg met een persoonlijke aanval: “Waarom zit jij hier eigenlijk? Word jij hiervoor betaald?” Nu kun je nog verdedigen dat Brinkman en z’n nieuwe politieke partij momenteel baat hebben bij elke vorm van media-aandacht, maar over het algemeen staat de uitkomst van zo’n moddergevecht bij voorbaat vast: iedereen verliest.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Ook op de werkvloer heb je persoonlijke aanvallen. Komen deze je bekend voor?

“Jij komt hier net kijken.”
“Dat moet jij nodig zeggen!”
“Oh. Dus daar heb jij nu ook al verstand van…”
“Vorig jaar was je ook erg overtuigd van een plan. Gelukkig hebben we niet naar jou geluisterd.”
“Wat weet jij daar nou van? Toen wij hier hard bezig waren om het probleem op te lossen, stond jij dus op de golfbaan.”

Hoe reageer je?

Je eerste reflex is vaak om terug te slaan. Ons advies: NIET doen. Uiteindelijk leidt dat meestal tot twee verliezers. Bovendien: als de ander de discussie als eerste verlegt van de inhoud naar discussietrucs of persoonlijke aanvallen, dan is hij of zij daar waarschijnlijk meer bedreven in dan jij. Probeer de discussie in plaats daarvan terug te brengen naar het domein waar jij sterker staat!

Van trucs naar inhoud

Dit stappenplan werkt vaak goed:

  1. Reageer in een paar woorden of benoem kort wat er gebeurt (metacommunicatie). Bijvoorbeeld: “Onzin”, “Dat klopt niet”, “Dat is heel iets anders.” Of: “Jammer dat je mij nu probeert aan te vallen.”
  2. Breng de discussie zo snel mogelijk terug naar de inhoud. Bijvoorbeeld: “De discussie die we voerden, ging over…” Of: “Wat voor onze klanten veel belangrijker en relevanter is…”
  3. Richt je aandacht tot de anderen. Veel richten al hun aandacht op degene die ze net heeft aangevallen. Dat haalt zelden het beste in jou naar boven en leidt vaak tot een één-op-één discussie. Zijn er ook anderen, richt je aandacht dan tot hen!

“Ik bedoelde het niet zo”

Wat ook goed werkt: zoek de ander na afloop van het gesprek of de vergadering even op en geef onder vier ogen rustig aan dat je het niet fijn vond wat er zojuist gebeurde. Soms is de ander zich van geen kwaad bewust.

Laat gerust op onze website weten of deze strategie voor jou heeft gewerkt. Of vul het lijstje met herkenbare persoonlijke aanvallen aan. Vinden we leuk!

KIJKTIP: Bekijk deze beelden van de CEO van Volkswagen USA. Zelf vond ik het vrij incongruent: zwaren woorden, maar een vrolijk gelaat. Er miste ‘gravitas’: meende deze directeur wel wat hij zei? Wat vinden jullie?

KIJKTIP 2: Hoe ongemakkelijk en ongeïnteresseerd kun je overkomen? Vladimir Poetin was deze week op bezoek bij Benjamin Netanyahu »

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. Els Koppejan schreef:

    Over de CEO van Volkswagen: dit is een rationele erkenning van schuld zonder daadwerkelijk schuldgevoel. Dus, ja, hij meent het. Maar doordat het schuldgevoel ontbreekt (in ieder geval bij hem), is het alsnog heel, heel eng.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)