POST DATE 1272585600 / 1215561600

Cameron het sterkst in derde Britse verkiezingsdebat

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op vrijdag 30 april 2010 (Publicaties)

In het derde en laatste Britse verkiezingsdebat kwam David Cameron het beste uit de verf. Hij bracht tegenstander Nick Clegg in het nauw en bleef eenvoudig overeind bij het debat over de Britse economie, een thema dat Gordon Brown tot het belangrijkste onderwerp van zijn verkiezingscampagne heeft gemaakt.

Ook de Britse kiezers kwamen tot dit oordeel. Hoewel er grote verschillen waren tussen de peilingen, kwam Cameron in de meeste als winnaar naar voren en eindigde Brown op een derde plaats.

Aanval op Clegg

De leiders leken deze keer eindelijk vertrouwd met het debatformat. En vooral hoe ze met Nick Clegg om moesten gaan. In het eerste debat werd Clegg grotendeels genegeerd door Cameron en Brown. In het tweede debat werd hij constant aangevallen. In dit derde debat werd hij alleen aangevallen op zijn zwakke punten. En dat is strategisch slim.

Zo viel Cameron Clegg hard aan op immigratie maar ook op zijn vermeende wens toe te treden tot de euro. Cameron deelde harde klappen uit. En toch zonder dat het leek alsof hij onredelijk, wanhopig of gewoon geërgerd was. Clegg stond zo onder druk, maar wist zich prima te verweren.

Brown solide, maar niet overtuigend genoeg

Brown was bijzonder solide tijdens het debat. Hij liet wederom zien te beschikken over veel kennis van zaken. Zijn presentatie is misschien niet zo gelikt als die van Cameron of Clegg, maar dat kan door kiezers ook gezien worden als een teken van authenticiteit. Dat het niet zo gezien wordt, heeft vooral te maken met de aard van deze verkiezingen. Kiezers zijn Brown en Labour zat. Zoals Clegg en Cameron meerdere malen opmerkte zitten Brown en zijn partijgenoten al 13 jaar op het pluche. Of je dat sentiment kan veranderen met één debat is twijfelachtig. Zelfs als het over de economie gaat, je allersterkste thema.

Brown herhaalde tot vervelends toe dat de twee andere partijen “too big a risk” waren voor de economie, maar onderbouwde dit nauwelijks. Zijn belangrijkste argument leek te zijn dat Cameron en Clegg de zogenaamde “child tax credits” willen afschaffen voor topinkomens, en dat lijkt onvoldoende om de kiezers van zijn punt te overtuigen.

Wat betreft de Brown’s blunder (gisteren schold hij een kiezer uit): niemand behalve Brown refereerde daar aan. In de eerste zinnen van zijn openingsstatement zei Brown daar zelf over: “as you could see yesterday, I don’t get them all right”. Dat Cameron en Clegg er niet over begonnen, viel te verwachten. Ze hadden niks te winnen en veel te verliezen. Deze blunder van Brown brengt hem al voldoende negatief in het nieuws. Door aan te vallen zouden ze wel het nadeel ervan ondervinden: kiezers waarderen een aanval doorgaans niet.

Reaction shots

Andere politici doen er goed aan te kijken naar de manier waarop Clegg deze debatten heeft gevoerd. Door zich constant tot de vragenstellers te richten was met grote regelmaat te zien hoe leden van het (onafhankelijke) publiek instemmend knikte. Deze “reaction shots” zijn in Amerika al lang verboden omdat ze de kiezers best wel eens zouden kunnen beïnvloeden. Nick Clegg gebruikte de reactie van de kiezers in de zaal om aan te tonen dat wat hij zei, brede steun heeft.

Britse verkiezingen 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Britse verkiezingen 2010. Alle afleveringen:

  1. Een historisch verkiezingsdebat in Groot Britannië
  2. Brown en Cameron in de aanval tijdens tweede debat
  3. Cameron het sterkst in derde Britse verkiezingsdebat

De slotbetogen vormden een goede samenvatting van het debat. Clegg had een emotioneel Obama-achtig appèl aan de kiezer (“this time you can make a difference!”), maar kwam net wat minder uit de verf dan de twee andere debatten. Hij was erg afhankelijk van zijn aantekeningen bij zijn slotpleidooi. Cameron sloot af met een krachtig, positief en bovenal presidentieel verhaal. Brown beperkte zich in zijn laatste woorden vooral tot een sombere opsomming van redenen om niet op de twee anderen te stemmen. En die redenen overtuigenden onvoldoende.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Heel leerzaam en interessant! De trainer was ook zeer professioneel.
Roel de Both
Consultant Tenant Representation / Cushman & Wakefield
Goed! Zeker qua voorbereiding en uitvoering.
Maarten van Beek
Secretaris
Bijzonder nuttig met aandachtspunten die nooit eerder aan de orde zijn gekomen!
Thomas Vedder
Project Manager / Abbvie
Overvoerd met voorbeelden, overladen met inspiratie, overdonderd door zoveel moois
Wendy Laan
Kabinetsmedewerker / Gemeente Hoorn
De training was erg inspirerend en interactief. Het geeft me goede eerste handvaten om met TED-waardig presenteren aan de slag te gaan.
Ad Lavrijsen
Supply Chain Management Consultant / Capgemini Consulting


Volg direct een training!

14 jan.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
16 jan.Masterclass Webinar Presenteren (Amsterdam)
29 jan.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
6 febr.TED-waardig Presenteren (Utrecht)
10 febr.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Rotterdam)
2 mrt.Speechwriting (Den Haag)
4 mrt.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Utrecht)
6 mrt.TED-worthy Presentations (English) (Amsterdam)
12 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
17 mrt.Masterclass Inspirerend Presenteren (Rotterdam)
17 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)

Overzicht in-house trainingen »

Overtuigtip: Waarom politici liever links in beeld staan

11/12 - Iedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: ook politici zoeken naar het perfecte plaatje. Hoe komt het bijvoorbeeld dat onze premier graag links...

Lees verder »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

11/12Alle overtuigtips van 2019: Vertel ons jouw top 3 en win!
4/12Eindig je zinnen met het belangrijkste woord
27/11Laat een ander jouw verhaal vertellen (+ leuk nieuws over de overtuigtip!)
20/11Speechen: Zo onthoud je de belangrijkste elementen van jouw verhaal