Overtuigtip #375 van 654   |   Toon willekeurige tip →

Spreek jij over ‘het’ of ‘ons’ bedrijf?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2015 (Overtuigtips)

koning-en-koningin-ridderzaalVeel mensen doen het onbewust: ze creëren in hun taal een afstand tussen henzelf en hun omgeving. Of dat nou gaat om jou en je organisatie, jou en je medewerkers of jou en je landgenoten. Als je de helpdesk van een bedrijf X belt om iets te regelen: “Nee, bedrijf X doet dat niet.” Of: “Het bedrijf heeft ervoor gekozen om dat niet te doen.” Alsof deze medewerker zich niet wil associëren met het bedrijf of het beleid van het bedrijf. Maar waarom werkt hij er dan?

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

TIP!

Vandaag zijn de Algemene Beschouwingen, het belangrijkste politieke debat van het jaar. Lars Duursma doet live verslag vanaf de publieke tribune.

Troonrede

Koning Willem-Alexander deed in zijn Troonrede iets vergelijkbaars gisteren. Toegegeven, zelf heeft hij niet zo veel invloed op de woorden die hij uitspreekt. Maar het afstandelijke zat ‘m in de details, bijvoorbeeld de wijze waarop “van mensen” een paar keer in de tekst was toegevoegd. Zie ook deze analyse die ik schreef voor NRC Handelsblad (vandaag in de krant):

Voor het eerst in jaren was niet ‘regering’ maar ‘mensen’ het meest voorkomende woord. Op vrij willekeurige plekken was het woord achter een abstracte term geplakt: “De regering wil een impuls geven aan de koopkracht van mensen.” Niet zomaar koopkracht dus. Veel menselijker werd het daardoor niet: bij een passage over terreurdreiging sprak de koning afstandelijk over “de veiligheid van mensen”. En dus niet: onze veiligheid (bij koningin Beatrix stond ‘ons’ steevast bij de drie meest gebruikte woorden). Door weg te laten wat de regering precies wil, bleef de tekst bovendien vaag. Over de vluchtelingenstroom: “Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren.” Ahem. Tsja.

Spreek tot de mensen

Als een directeur zijn hele organisatie toespreekt en steeds begint over “uitdagingen voor medewerkers” of “onzekerheid onder de medewerkers”, dan spreekt hij niet tot maar over de medewerkers. Je krijgt dan helemaal niet het gevoel dat hij jou begrijpt.

Let dus eens goed op je eigen taal. Welke woorden gebruik jij het meeste? Controleer het hier!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Overtuigtip: Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen

12/1 - Toen Michael Dublin wakker werd dinsdagochtend op 6 maart 2012 en zijn computer open sloeg schrok hij zich rot. Bijna een jaar had hij gewerkt naar de lancering van zijn...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!
23/12Gooi Jip en Janneke niet in de container