Overtuigtip #375 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Spreek jij over ‘het’ of ‘ons’ bedrijf?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2015 (Overtuigtips)

koning-en-koningin-ridderzaalVeel mensen doen het onbewust: ze creëren in hun taal een afstand tussen henzelf en hun omgeving. Of dat nou gaat om jou en je organisatie, jou en je medewerkers of jou en je landgenoten. Als je de helpdesk van een bedrijf X belt om iets te regelen: “Nee, bedrijf X doet dat niet.” Of: “Het bedrijf heeft ervoor gekozen om dat niet te doen.” Alsof deze medewerker zich niet wil associëren met het bedrijf of het beleid van het bedrijf. Maar waarom werkt hij er dan?

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

TIP!

Vandaag zijn de Algemene Beschouwingen, het belangrijkste politieke debat van het jaar. Lars Duursma doet live verslag vanaf de publieke tribune.

Troonrede

Koning Willem-Alexander deed in zijn Troonrede iets vergelijkbaars gisteren. Toegegeven, zelf heeft hij niet zo veel invloed op de woorden die hij uitspreekt. Maar het afstandelijke zat ‘m in de details, bijvoorbeeld de wijze waarop “van mensen” een paar keer in de tekst was toegevoegd. Zie ook deze analyse die ik schreef voor NRC Handelsblad (vandaag in de krant):

Voor het eerst in jaren was niet ‘regering’ maar ‘mensen’ het meest voorkomende woord. Op vrij willekeurige plekken was het woord achter een abstracte term geplakt: “De regering wil een impuls geven aan de koopkracht van mensen.” Niet zomaar koopkracht dus. Veel menselijker werd het daardoor niet: bij een passage over terreurdreiging sprak de koning afstandelijk over “de veiligheid van mensen”. En dus niet: onze veiligheid (bij koningin Beatrix stond ‘ons’ steevast bij de drie meest gebruikte woorden). Door weg te laten wat de regering precies wil, bleef de tekst bovendien vaag. Over de vluchtelingenstroom: “Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren.” Ahem. Tsja.

Spreek tot de mensen

Als een directeur zijn hele organisatie toespreekt en steeds begint over “uitdagingen voor medewerkers” of “onzekerheid onder de medewerkers”, dan spreekt hij niet tot maar over de medewerkers. Je krijgt dan helemaal niet het gevoel dat hij jou begrijpt.

Let dus eens goed op je eigen taal. Welke woorden gebruik jij het meeste? Controleer het hier!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)