Overtuigend presenteren? Zo moet het niet!

Gepubliceerd op maandag 27 mei 2013

Bij presentaties die mogelijk carrière bepalend kunnen zijn heeft iedereen wel last van zenuwen. Als je hier goed mee om weet te gaan kan je tóch overtuigend overkomen en je presentatie meer ontspannen afsluiten.

Presenteer overtuigend, verontschuldig je niet

Veel mensen verontschuldigen zich voor hun zenuwen, hun kleine misstappen of versprekingen. Dit zorgt er echter voor dat jouw publiek  je als onervaren, onprofessioneel en ongeloofwaardig beschouwt. Zeg dus niet: “Sorry, maar ik ben zo zenuwachtig!”, maar probeer kalm en ontspannen over te komen.

Sprekers verontschuldigen zich vaak voor hun zenuwen of versprekingen omdat ze denken dat hun publiek dit allemaal ziet. Maar vaak is dat helemaal niet zo! Jij ergert je aan deze misstappen omdat je weet dat je het veel beter zou kunnen doen, maar je publiek beoordeelt je presentatie niet, ze willen gewoon horen wat je te zeggen hebt. En de fouten die je maakt blijven daarom vaak onopgemerkt. Juist als je voor elke verspreking je excuses aanbiedt, vergroot je elk foutje genadeloos uit. Je brengt je misstap nu juist onder de aandacht van het publiek in plaats van er onopvallend over heen te praten. Geen wonder dat het publiek na afloop constateert dat je enorm zenuwachtig was, of erger nog: “Geloofde de spreker zijn eigen verhaal eigenlijk wel?”.

In onze presentatietraining houden onze cursisten een betoog voor een videocamera. Veel vrezen het moment waarop ze zichzelf terug moeten kijken omdat ze dacht dat ze enorm stonden te hakkelen. En meestal valt dat dus allemaal reuze mee! Wil jij ook leren hoe je ontspannen, zelfverzekerd en overtuigend kan presenteren? Schrijf je dan nu in voor onze Presentatietraining.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)