Overtuigtip #666 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Zet dit nooit meer op de eerste dia!

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 13 juni 2012 (Overtuigtips)

Kijk even goed naar deze openingsdia en let op wat er staat:

(Doe onze exclusieve workshop: Slide Design)

 • de titel van de presentatie
 • voor wie de presentatie bedoeld is en
 • wanneer de presentatie gegeven wordt

Tsja.
Het kan. Maar vraag je nú eens af voor wie de dia is bestemd…. Niet voor de presentator (die zal toch wel weten welke presentatie hij gaat geven?), maar voor zijn publiek. En voor hen is deze informatie totaal overbodig!

De titel en het onderwerp hebben ze in de uitnodiging al gezien. Dáárom zitten ze toch in de zaal?

Dan het onderdeel “Voor wie is de presentatie bedoeld”. Dat hoeft ook niet op deze dia. Doorgaans weet je publiek wel wie ze zijn. Het is belangrijker dat je jezelf passend aan het publiek voorstelt.

En de datum? Toe nou… óók bekend. En zo niet: doet het er wérkelijk toe, de datum?

Voor de maker van de dia is het gebruik van deze opening waarschijnlijk hartstikke vanzelfsprekend. Het zorgt ervoor dat hij snel kan zien dat hij de juiste presentatie te pakken heeft voor dit publiek. En eerlijk is eerlijk: heel veel presentaties openen nog steeds met dit stramien.

Hoe dan wel?

Maak van je eerste dia een aandachttrekker. Boei je publiek, maak ze nog nieuwsgieriger naar jouw verhaal dan ze al zijn! Gebruik een prikkelende tekst of een intrigerende afbeelding. Voor mediatrainingen gebruiken we vaak deze dia, de foto verbeeldt het gezegde “In de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt”. Een mooie relativering van het belang van (negatieve) aandacht in de pers, een verrassend statement zo pal voor een mediatraining. Het zet deelnemers aan het denken.

Hoor ik je daar denken “maar het is voor de handout zo handig om die dia op te nemen!” Ik ben het met je eens. Maar, beste lezer, dat betekent nog niet dat je deze oersaaie en overbodige dia ook moet laten ZIEN.

Reageer op dit artikel

 1. Anne schreef:

  Dag,
  Even een reactie op de eerste dia, op zich klopt het, niet spannend, maar wat ik erger vind is dat er het over presentaties gaat, afschaffen die handel en mensen gewoon weer met het publiek laten communiceren. Kort door de bocht: Presentaties zijn voor en van mensen die achter lopen.

  Groet van Anne Marijke

  • Ikke schreef:

   Hoi Anne Marijke, jij geeft aan dat je tegen presentaties bent. Bedoel je alle presentaties, of alleen presentaties met Powerpoint? Want dat laatste kan ik nog wel enigzins begrijpen. Ben benieuwd naar wat jij bedoelt..!

 2. Mark Van Bogaert schreef:

  Op jullie voorbeelddia nog het logo van Debatrix – clutter – schrappen, het beeld fors groter zetten, de titel daar wat kleiner onder, en we zijn er helemaal. Extra tip: zet nooit meer je logo op je eerste dia (en natuurlijk ook niet op de volgende).

  • Marjolein van Vessem schreef:

   Dag Mark, waarom niet je logo gebruiken?

   groeten, Marjolein van Vessem

   • Mark Van Bogaert schreef:

    Dat is toch zoals elke zin beginnen met zeggen hoe je heet? Het is visuele clutter. Als je presenteert, weten mensen wel voor welke organisatie je werkt.

 3. Otto Wijnen schreef:

  Sterke tip en 100% kloppend. Aanvulling op de handouts: omdat de slides van een presentatie slechts illustreren wat de spreker verteld (dus gesproken communicatie), zouden handouts niet gelijk moeten zijn aan wat op scherm komt. Om het verhaal werkelijk mee te geven, zal er een nieuw document geschreven moeten worden, gericht op geschreven communicatie.

 4. Ikke schreef:

  Inderdaad zeg, waarom doen wij dat altijd!? Ik heb ik weet niet hoeveel keer gepresenteerd en steeds ook weer zo’n standaard opening dia gebruikt. Ik ga dat ns ff anders doen, goede tip John!

 5. Els Leijs schreef:

  Helemaal mee eens! Mijn eerste dia is een over-the-top foto van mezelf met gleufhoed en zonnebril, achter een bosje, half verscholen achter een krant. Geeft meteen leuke reacties en ontspanning in je publiek en ze zijn wakker!
  (ik ben privédetective :))

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)