Overtuigtip #-2010 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Wat kun jij leren van Steve Jobs?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 12 oktober 2011 (Overtuigtips)

Vorige week overleed Apple-oprichter Steve Jobs, die miljoenen mensen over de hele wereld inspireerde met zijn producten en de bijzondere wijze waarop hij deze aan het publiek presenteerde. Wat kun jij daarvan leren?

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Presenteren als Steve Jobs

Dat de technieken van Steve Jobs ook door anderen kunnen worden toegepast, bleek vorige week tijdens de introductie van de iPhone 4S. Ondanks de afwezigheid van Jobs was het in elk opzicht een typische Apple-presentatie. Bij iedere nieuwe eigenschap van de iPhone stond de gebruikerservaring centraal. Of liever nog: de frustratie van gebruikers met apparaten zonder die eigenschap. Want hoe maak je nu tastbaar wat een gebruiker heeft aan een snellere camera? Nou ja, zo dus: “Weet je hoe moeilijk het is om een eekhoorn stil te laten zitten?”

Jobs was uniek in de wijze waarop hij de Apple-gebruiker centraal stelde bij ieder aspect van de presentatie. Wanneer hij vertelde over de ongelooflijke verkoopcijfers van Apple-producten, legde hij de nadruk niet op de organisatie maar op de trouwe klanten die de producten zo massaal hebben gekocht. Zo voelde je je ook als publiek bijzonder en gewaardeerd. En dat is ongelooflijk belangrijk als je iets wilt verkopen: de klant moet het jou ook gunnen dat je het product verkoopt.

Hij kwam sympathieker over door steeds vaker anderen uit te nodigen op het podium om een deel van zijn presentaties te verzorgen. Zo liet hij zien dat ieder product het resultaat is van een hecht team dat met plezier werkt aan Apple’s producten. Menig directeur zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen: kondig tijdens je volgende presentatie eens vol trots een medewerker aan die iets moois heeft gemaakt, of laat een klant met bewondering vertellen hoe jouw product of dienst hem heeft geholpen.

Meer tips?
Vijf tips om te presenteren als Steve Jobs »

Spreken als Steve Jobs

We kunnen ook veel leren van de speeches van Steve Jobs. Niet zozeer van de voordracht — hij las wel erg van papier — maar wel van de opzet van zijn speeches.

“Stay Hungry. Stay Foolish.” Met die boodschap inspireerde Steve Jobs op 12 juni 2005 een grote groep afgestudeerden op de Stanford Universiteit. Omdat hij veel vertelt over zijn leven en de ziekte die hem uiteindelijk fataal werd.

Beelden van de indrukwekkende toespraak vind je hier:

Iedereen kan veel leren van de opening van de speech, de klassieke structuur en de stijlfiguren in de speech. Een uitstekende retorische analyse van de speech vind je op de blog SixMinutes. Tip: kijk eerst de beelden en lees daarna pas de analyse.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)