Overtuigtip #123 van 602   |   Toon willekeurige tip →

Krijg jij de tijd om jouw verhaal te vertellen?

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 17 november 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipEen goed gesprek levert maar zelden de kans op om jouw verhaal op jouw manier te vertellen. Bij een presentatie lukt dat nog wel. Maar in een gesprek heeft een gesprekspartner vaak vragen of komt hij er tussendoor met opmerkingen. Die zorgen ervoor dat je soms moet afwijken van de manier waarop je iets wilde vertellen. Meestal is dat niet erg. Interactie kan goed zijn om je verhaal aan te scherpen. Maar soms heb je nou eenmaal wat meer ruimte nodig om jouw verhaal op jouw manier neer te zetten.

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

Meestal is het zo dat je graag een volledig verhaal wil vertellen door bijvoorbeeld uit te leggen welke keuzes er  in een ontwerp zijn gemaakt of hoe je ziet dat de markt zich ontwikkeld. En dat kost tijd.

Tijd kost niets!

Koop tijd bij je gesprekspartner door eerst uit te leggen (a) dat je een andere opmerking gaat maken, vervolgens (b) waarom je deze opmerking gaat maken en vraag ten slotte (c) om toestemming om deze opmerking te maken.

“Laat ik eerst uitleggen waarom we voor deze prijsstructuur hebben gekozen. Dan is het is duidelijk waarom we een dergelijke korting kunnen bieden. Vervolgens ga ik in op je vraag over de rendabiliteit. Is dat goed?”

Wie doet dit goed?

Ruud Lubbers was, en is, een meester in het kopen van spreektijd. In zijn beantwoording aan het parlement maakte hij altijd helder te volgen structuuraanwijzingen om de eigen ruimte van zijn verhaal te maken. Met zinnen zoals “waar het hier om gaat” wist hij ruimte te scheppen voor zijn eigen verhaal.

De tijd nemen om je standpunt duidelijk te maken, lukt vaak niet. De tijd maken wel.

Succes!

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Reageer op dit artikel

  1. Wanda kief schreef:

    Dit was/is tot nu altijd mijn probleem, ben je halverwege je uitleg wordt je uit je verhaal gehaald. Uiteindelijk gaat het om structuur en overzicht scheppen, maar als je ergens enthousiast over wil vertellen of in gedachten nog bezig bent met de inhoud van je boodschap is die stap terug voor de aanloop best moeilijk. goede tip, nu de uitvoering nog 😉

  2. Ben Mastboom schreef:

    Goede tip.

    Tegelijkertijd ontstaat het gevaar dat je signalen van je gesprekspartner – waarin hij/zij aangeeft het liever over iets anders wil hebben – negeert. Dus voor je deze techniek toepast, vraag je dan wel af of het geen wat je wilt vertellen iets toevoegd in het overtuigspel.

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

22/1 - Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.   Dit artikel...

Lees verder »

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

8/1Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft
1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen