Overzicht: debatanalyses gemeenteraadsverkiezingen

Gepubliceerd op donderdag 4 maart 2010 (Nieuws)

In de meeste Nederlandse gemeentes werden op 3 maart 2010 verkiezingen georganiseerd om de samenstelling van de gemeenteraad te bepalen. De maand ervoor was het kabinet gevallen en werd duidelijk dat er spoedig landelijke verkiezingen zouden komen. Daarom fungeerde deze lokale verkiezingen vooral als opmaat naar landelijke verkiezingen. Lees hieronder de analyses van onze experts terug van de verschillende debatten.

  • 2 maart: Analyse van het Pauw & Wittemandebat
    Over enkele uren gaan de stembussen open. Vanavond was de laatste kans voor de politieke partijen om kiezers te bewegen op hen te gaan stemmen. In het debat bij Pauw & Witteman werd fel en intens gedebatteerd over actuele thema’s. Het debat begon als een grote show met een grootse opkomst voor de kopstukken. Maar voor één kopstuk was de afgang net zo groot.
  • 1 maart: Experts over het EénVandaag-debat
    Vanavond hebben politieke kopstukken van de zes grootste partijen de verbale degens gekruist in het EénVandaag debat. Debatrix experts Lars Duursma, Victor Vlam, John Bijl en Eric Stam zaten in de zaal. Hoe keken onze experts naar het debat? En wat vinden andere experts?
  • 15 februari: Experts over het eerste tv-debat gemeenteraadsverkiezingen
    Gisteravond vond het eerste TV-debat plaats tussen zeven fractieleiders en een vice-premier. Zo’n 1,1 miljoen kijkers hebben het debat gezien. Hoe gedroegen de kandidaten zich tijdens het debat, zowel verbaal als non-verbaal? Waarom vinden veel mensen de één een goede debater en de ander niet? Wie stelde teleur; wie juist niet? Lees verder voor de mening van de grootste experts.

Naast de verkiezingsdebatten waar meestal alle grote partijen aan meedoen, vond er een interessant debat plaats tussen PvdA-leider Wouter Bos en D66-leider Alexander Pechtold bij Pauw & Witteman. Volgens onze experts was Bos aanzienlijk sterker. Onze experts geven hun analyse van het debat.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

20/3Stakeholder-analyse: Op wie moet jij jouw verhaal richten?
5/3Framing: het coronavirus en de impact van taal
27/2Vlammen in het vragenvuur: Geen excuses, maar een niet-ontkennende ontkenning
20/2Voorzitten & Gespreksleiden: De kracht van een goede introductie