De kleine partijen in debat: hard maar spannend

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 3 juni 2009 (Publicaties)

Sophie in 't VeldHet is een traditie in Nederland. De avond voor de verkiezingen een debat met de lijsttrekkers van grote partijen, maar daarvoor een debat met de lijstrekkers van de kleinere partijen. Hoe is dat debat gegaan?

Eline van den Broek, lijsttrekker van pan-Europese partij Libertas, ging het meest in de aanval. Als doelwit koos ze Sophie in ’t Veld die ze meteen in de allereerste minuut neerzette als een eurofiel. In ’t Veld reageerde niet altijd sterk (de beschuldiging van eurofiel weerlegde ze bijvoorbeeld in zijn geheel niet), maar de aanvallen van Van den Broek waren vaak zo opportunistisch en slecht doordacht dat het effect op de D66-lijsttrekker klein zal zijn.

Vijf voorbeelden

Op een gegeven moment vroeg Van den Broek of In ’t Veld vijf dingen op kon opnoemen die ze in de afgelopen termijn heeft bereikt. Een debattruc die afgekeken zou kunnen zijn van Wouter Bos tijdens een debat met Balkende (”Noem mij drie voorbeelden van een maatregel die ten koste is gegaan van de hogere inkomens”). Echter, de truc werkt alleen als degene die de vraag voor zijn kiezen krijgt hem niet kan of wil beantwoorden. Sophie in ’t Veld sprak natuurlijk graag meer dan een minuut aan kostbare tijd vol met wat ze heeft bereikt in Brussel.

Sophie in ’t Veld ging ook in de aanval, maar haar doelwit was niet Libertas of een van de andere aanwezige partijen. Zij richtte haar pijlen op Hans van Baalen, de VVD-lijsttrekker die vanavond pas in debat gaat. Dat is niet onbegrijpelijk of onverstandig. D66 is de grootste van de kleine partijen. Volgens meerdere peilingen behalen ze meer zetels morgen dan sommige van de grote partijen. Door fel in debat te gaan zet je jezelf op gelijk met die kleinere partijen. In ’t Veld koos daarom voor een betere aanpak: beleefd en boven de partijen gaan staan.

Debatleider

Debatanalyses Europese verkiezingen 2009

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Debatanalyses Europese verkiezingen 2009. Alle afleveringen:

  1. Europese lijsttrekkers in debat
  2. Hoe bedenk je een boodschap? Debattips voor de Europese lijsttrekkers
  3. Uniek: de meest uitgebreide debatanalyse ooit
  4. De kleine partijen in debat: hard maar spannend
  5. De grote partijen in debat: niet verrassend, wel duidelijk

Debatleider Dominique van der Heyde — politiek verslaggever van de NOS — was  gedurende het debat zeer aanwezig. “Leg even uit wat het Verdrag van Lissabon is.” “Laten we het niet over landbouwsubsidies hebben maar over iets dichter bij huis.” En zo riep ze enthousiast: “Graag voorbeelden!” Hoewel een debatleider een faciliterende rol moet hebben – die per definitie beperkt is – denk ik dat in dit geval haar aanwezigheid heeft bijgedragen aan een goed debat. De verheldering die ze vroeg en sturing terug naar het onderwerp die ze eisde zorgde voor een gestructureerder debat wat de kiezer wat te kiezen geeft.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)