De grote partijen in debat: niet verrassend, wel duidelijk

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 3 juni 2009 (Publicaties)

eu-debat-grotenDe lijsttrekkers van grote partijen gingen gisteravond niet voor de eerste keer met elkaar in debat. Ook niet voor de tweede keer. Of de derde of vierde keer. Nee, al velen malen zijn zij met elkaar in debat gegaan. Echter, voor veel kiezers zal dit het enige debat zijn dat zij hebben gezien. En dat is op zich niet erg, want dit was een van de betere debatten. Het bracht geen verrassingen, wel verduidelijking.

VVD vs. PVV

Twee partijen die constant met elkaar in de verbale clinch lagen waren de PVV en de VVD. Vooral Hans van Baalen (VVD) zocht het op, waarschijnlijk omdat hij heeft gemerkt dat de VVD kiezers verliest aan de PVV. Het 1-op-1 debat tussen Madlener (PVV) en Sargentini (GroenLinks) over uitbreiding van de EU, werd gekaapt door Van Baalen die Sargentini hiermee haar zichtbaarheid ontnam. Dat was niet zijn doel, maar het bestrijden van argumenten van de PVV wel. In eerdere debatten viel Van Baalen zijn collega Kamerlid Van de Camp nog aan; in dit debat was het voornamelijk Madlener.

Triangulatie

De PVV moest zich niet alleen onderscheidend profileren van de VVD, maar ook van de SP. Waarom zouden mensen twijfelen tussen een hele linkse en een hele rechtse partij? Het zijn beide conservatieve partijen die een anti-establishment toon aanslaan. Om zich te profileren als een goed alternatief voor beide partijen, gebruikte Madlener een techniek die met veel succes door Bill Clinton en Tony Blair is gebruikt: triangulatie. Hij presenteerde de PVV als het redelijke alternatief van wat hij twee uitersten noemde.

Het format

Het format zat strak in elkaar. Debatleider Ferry Mingelen begon met de groep lijsttrekkers zes stellingen voor te leggen. Hoewel hij volhield dat hij dacht dat het niet controversieel zou zijn, wist hij waarschijnlijk beter. De partij die het het minst eens is met een stelling voelt een grote prikkel om zich te profileren door er het als enige ermee oneens te zijn. Dat gebeurde dus ook.

Ten slotte, een vraag. Waarom zitten er bij elk tv-debat een aantal partijfananten op de achtergrond die elke opmerking van hun lijsttrekker plichtmatig van applaus voorzien? Het voegt niet veel toe en in veel gevallen geeft het de tegenstander extra denktijd om zijn antwoord goed te formuleren. Onder druk zijn vijf of zes seconden extra bedenktijd zeer waardevol!

Debatanalyses Europese verkiezingen 2009

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Debatanalyses Europese verkiezingen 2009. Alle afleveringen:

  1. Europese lijsttrekkers in debat
  2. Hoe bedenk je een boodschap? Debattips voor de Europese lijsttrekkers
  3. Uniek: de meest uitgebreide debatanalyse ooit
  4. De kleine partijen in debat: hard maar spannend
  5. De grote partijen in debat: niet verrassend, wel duidelijk

Update: Beelden van het lijsttrekkersdebat via UitzendingGemist.nl

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Oppassen met het schofferen van je doelgroepen? Adam Schiff geeft het voorbeeld

28/1 - De Volkskrant publiceerde deze week de overtuigtip van onze expert Lars Duursma. Deze bevatte een analyse over de emotionele speech van Adam Schiff en het effect van de geciteerde woorden “Stem...

Lees verder »

Overtuigtip: Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

22/1 - Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.   Dit artikel...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

14/1Niet alles hoeft op Instagram
8/1Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft
1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden