Radio 1 Debat: voorbeschouwing

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op donderdag 20 mei 2010 (Publicaties)

Het Radio 1 debat is het eerste verkiezingsdebat waar de lijsttrekkers elkaar treffen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee is het de eerste kans om te zien welke strategieën de lijsttrekkers zullen volgen. Niet alleen voor de kiezers, ook voor de lijsttrekkers. Daarmee is de uitkomst van het debat onvoorspelbaar en waarschijnlijk toonzettend voor de rest van de verkiezingsstrijd.

Waar moeten we op letten tijdens het debat?

Slaagt PvdA-lijsttrekker Job Cohen er dit keer in om goed over het voetlicht te komen? Na een minder goed ontvangen optreden bij NOVA is het de uitdaging voor hem om twijfels over zijn vaardigheden als debater weg te nemen. Zeker aangezien de VVD de PvdA is gepasseerd in de peilingen, staat er voor Cohen veel op het spel.

Maar ook voor zijn tegenstrever Rutte is dit debat een belangrijke proef: weet hij zijn koppositie in de peilingen vast te houden? En op welke andere lijsttrekker zal hij voornamelijk zijn pijlen richten, Cohen of Jan Peter Balkenende? Ten overstaan van de PvdA kan hij zijn partij goed profileren maar bij het CDA kan hij meer kiezers weghalen. Om de uitdaging voor hem nog groter te maken, moet hij laten zien dat hij premierwaardig is.

Behalve de strijd om het premierschap, zijn er nog een groot aantal andere lijsttrekkers die meedoen aan het debat. Hoe zullen Femke Halsema en Alexander Pechtold proberen het debat naar zich toe te trekken? Hoe grijpen lijsttrekkers van nog kleinere partijen – André Rouvoet (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Rita Verdonk (Trots op Nederland) – dit debat aan om zich in de kijker te spelen?

Verder is de vraag of de relatief onbekende lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, zich eindelijk goed weet te introduceren bij de kiezers. Weet hij de standpunten van de SP te koppelen aan zijn eigen persoon en levenservaring? Of komt hij over als een volstrekt inwisselbare vertolker van het partijprogramma?

Radio 1 debat 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Radio 1 debat 2010. Alle afleveringen:

  1. Radio 1 Debat: voorbeschouwing
  2. Radio 1 Debat: Mark Rutte domineert eerste verkiezingsdebat
  3. Radio 1 Debat: uitgebreide analyse

Ten slotte is het interessant om te zien hoe de lijsttrekkers de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau zullen gebruiken in hun voordeel. Eén ding is zeker: alle lijsttrekker zullen de cijfers zien als een bevestiging van hun plannen.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!