Radio 1 Debat: voorbeschouwing

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op donderdag 20 mei 2010 (Publicaties)

Het Radio 1 debat is het eerste verkiezingsdebat waar de lijsttrekkers elkaar treffen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee is het de eerste kans om te zien welke strategieën de lijsttrekkers zullen volgen. Niet alleen voor de kiezers, ook voor de lijsttrekkers. Daarmee is de uitkomst van het debat onvoorspelbaar en waarschijnlijk toonzettend voor de rest van de verkiezingsstrijd.

Waar moeten we op letten tijdens het debat?

Slaagt PvdA-lijsttrekker Job Cohen er dit keer in om goed over het voetlicht te komen? Na een minder goed ontvangen optreden bij NOVA is het de uitdaging voor hem om twijfels over zijn vaardigheden als debater weg te nemen. Zeker aangezien de VVD de PvdA is gepasseerd in de peilingen, staat er voor Cohen veel op het spel.

Maar ook voor zijn tegenstrever Rutte is dit debat een belangrijke proef: weet hij zijn koppositie in de peilingen vast te houden? En op welke andere lijsttrekker zal hij voornamelijk zijn pijlen richten, Cohen of Jan Peter Balkenende? Ten overstaan van de PvdA kan hij zijn partij goed profileren maar bij het CDA kan hij meer kiezers weghalen. Om de uitdaging voor hem nog groter te maken, moet hij laten zien dat hij premierwaardig is.

Behalve de strijd om het premierschap, zijn er nog een groot aantal andere lijsttrekkers die meedoen aan het debat. Hoe zullen Femke Halsema en Alexander Pechtold proberen het debat naar zich toe te trekken? Hoe grijpen lijsttrekkers van nog kleinere partijen – André Rouvoet (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Rita Verdonk (Trots op Nederland) – dit debat aan om zich in de kijker te spelen?

Verder is de vraag of de relatief onbekende lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, zich eindelijk goed weet te introduceren bij de kiezers. Weet hij de standpunten van de SP te koppelen aan zijn eigen persoon en levenservaring? Of komt hij over als een volstrekt inwisselbare vertolker van het partijprogramma?

Radio 1 debat 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Radio 1 debat 2010. Alle afleveringen:

  1. Radio 1 Debat: voorbeschouwing
  2. Radio 1 Debat: Mark Rutte domineert eerste verkiezingsdebat
  3. Radio 1 Debat: uitgebreide analyse

Ten slotte is het interessant om te zien hoe de lijsttrekkers de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau zullen gebruiken in hun voordeel. Eén ding is zeker: alle lijsttrekker zullen de cijfers zien als een bevestiging van hun plannen.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Overtuigtip: Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

24/2 - Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?
28/1Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start