Radio 1 Debat: voorbeschouwing

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op donderdag 20 mei 2010 (Publicaties)

Het Radio 1 debat is het eerste verkiezingsdebat waar de lijsttrekkers elkaar treffen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee is het de eerste kans om te zien welke strategieën de lijsttrekkers zullen volgen. Niet alleen voor de kiezers, ook voor de lijsttrekkers. Daarmee is de uitkomst van het debat onvoorspelbaar en waarschijnlijk toonzettend voor de rest van de verkiezingsstrijd.

Waar moeten we op letten tijdens het debat?

Slaagt PvdA-lijsttrekker Job Cohen er dit keer in om goed over het voetlicht te komen? Na een minder goed ontvangen optreden bij NOVA is het de uitdaging voor hem om twijfels over zijn vaardigheden als debater weg te nemen. Zeker aangezien de VVD de PvdA is gepasseerd in de peilingen, staat er voor Cohen veel op het spel.

Maar ook voor zijn tegenstrever Rutte is dit debat een belangrijke proef: weet hij zijn koppositie in de peilingen vast te houden? En op welke andere lijsttrekker zal hij voornamelijk zijn pijlen richten, Cohen of Jan Peter Balkenende? Ten overstaan van de PvdA kan hij zijn partij goed profileren maar bij het CDA kan hij meer kiezers weghalen. Om de uitdaging voor hem nog groter te maken, moet hij laten zien dat hij premierwaardig is.

Behalve de strijd om het premierschap, zijn er nog een groot aantal andere lijsttrekkers die meedoen aan het debat. Hoe zullen Femke Halsema en Alexander Pechtold proberen het debat naar zich toe te trekken? Hoe grijpen lijsttrekkers van nog kleinere partijen – André Rouvoet (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Rita Verdonk (Trots op Nederland) – dit debat aan om zich in de kijker te spelen?

Verder is de vraag of de relatief onbekende lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, zich eindelijk goed weet te introduceren bij de kiezers. Weet hij de standpunten van de SP te koppelen aan zijn eigen persoon en levenservaring? Of komt hij over als een volstrekt inwisselbare vertolker van het partijprogramma?

Radio 1 debat 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Radio 1 debat 2010. Alle afleveringen:

  1. Radio 1 Debat: voorbeschouwing
  2. Radio 1 Debat: Mark Rutte domineert eerste verkiezingsdebat
  3. Radio 1 Debat: uitgebreide analyse

Ten slotte is het interessant om te zien hoe de lijsttrekkers de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau zullen gebruiken in hun voordeel. Eén ding is zeker: alle lijsttrekker zullen de cijfers zien als een bevestiging van hun plannen.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
Speech André van Duin 4 mei

Overtuigtip: Wat als André van Duin een PowerPoint-presentatie had gegeven op de Dam?

5/5 - Indringend en indrukwekkend, dat was de toespraak van André van Duin op de Dam. Hij raakte ons met zijn woorden, met zijn persoonlijke verhaal en met het kleine gebaar aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Lachend overtuigen: hoe ook jij kunt scoren met humor

29/4 - Een goede verhalenverteller weet dat een serieus of juist verdrietig onderwerp ook af en toe onderbroken mag worden met wat luchtige humor. Anders zitten mensen te lang in één bepaalde...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

2/5Vacature: Community Support (Bijbaan in Marketing & Sales)
21/4Deze onderbelichte factor bepaalt voor 80% ons gedrag 
14/4Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou
7/4Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen