Brown en Cameron in de aanval tijdens tweede debat

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2010 (Publicaties)

Meer interactie, scherpere aanvallen en een verbeterde presentatie van Cameron en Brown. In veel opzichten was het tweede Britse verkiezingsdebat de tegenhanger van het eerste debat. Dat de peilingen geen duidelijke winnaar aanwijzen betekent niet dat Nick Clegg, de leider van de Liberal Democrats, de verwachtingen niet waar heeft gemaakt. Nee, Gordon Brown en David Cameron waren gewoon een stuk beter. Wat was er anders aan dit debat?

Meer interactie

Nick Clegg was vorige week de enige die hard en vaak aanviel. Deze week deden Cameron en Brown niet onder voor Clegg. Hierdoor zat Clegg vaker in de verdediging en kon hij minder aanvallen. Dat resulteerde erin dat hij zich minder goed kon onderscheiden ditmaal.

Waar Cameron en Brown aanvielen, deden ze dat op een harde manier. Maar wel op hun eigen manier.

Brown viel aan door zich voortdurend te profileren als de enige die de problemen kan oplossen (“the experience to bring about real change”). Meerdere malen riep hij tegen Clegg: “Get real!” (Een zin die op een gegeven moment zelfs Cameron gebruikte.) En een paar keer gebruikte hij de oude techniek van partijgenoot Tony Blair om zich te profileren als het centrum van twee extremen (trianguleren). Cameron is “anti-Europees”, Clegg “anti-Amerikaans” en Brown zelf is dus het enige realistische alternatief.

Net zoals vorige week was Cameron behalve op één punt niet zo heel expliciet in zijn aanvallen. Hij was wél effectiever. Zo zei hij dat niemand zich op een voetstuk mag plaatsen als het gaat om het gedrag van politici. Voor iedereen was duidelijk wie hij bedoelde: Nick Clegg. Clegg – wiens partij het beste uit het declaratieschandaal kwam – voelde zich zichtbaar gepakt. Met deze aanval presteerde hij het om een belangrijk punt van de Liberal Democrats te neutraliseren.

Het punt waarop Cameron hard uithaalde naar Labour was op vermeende leugens in verkiezingsfolders. Daar leek de leider van de Conservatieven daadwerkelijk gepikeerd over te zijn. Gordon Brown ontkende te hebben gelogen. In het debat leverde deze interactie geen duidelijke winnaar op. Maar wanneer de media de feiten boven tafel halen kan dit voor één of beiden nog hard terugkomen.

Betere presentatie

Wat betreft presentatie, hebben Brown en Cameron veel geleerd in een week van Clegg. Ondanks dat Brown in zijn openingsbetoog beweerde dat het niet ging om de vorm maar om de inhoud was zijn presentatie wel beter. Britse analisten zeiden na afloop dat hij vaker een glimlach vertoonde. In ieder geval keken zowel Brown als Cameron veel vaker de camera in en spraken zij de kijker thuis toe. En dat is slim. Thuis op de bank zitten de meeste kiezers.

Conclusie

Vorige week had Nick Clegg genoeg aan een gelijkspel. Dat hij op hetzelfde podium stond als de leiders van Labour en Conservative was al winst. Dat hij ook nog een sterke boodschap en presentatie had maakt hem tot de onbetwiste winnaar. Deze week was dat niet meer genoeg.

Ook in Amerika hebben ze ervaring met kandidaten van een derde partij. De enige keer dat er een derde kandidaat meedeed aan een presidentieel debat, won hij het meteen. Ross Perot mocht dan wel presidenten Bush en Clinton hebben verslagen in het eerste debat van 1992, op verkiezingsdag versloeg hij ze niet.

Britse verkiezingen 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Britse verkiezingen 2010. Alle afleveringen:

  1. Een historisch verkiezingsdebat in Groot Britannië
  2. Brown en Cameron in de aanval tijdens tweede debat
  3. Cameron het sterkst in derde Britse verkiezingsdebat

In het derde en laatste Britse verkiezingsdebat moet Nick Clegg laten zien dat zijn prestatie in het eerste debat geen uitschieter was. Of Cameron en Brown moeten terugvallen naar hun niveau van vorige week.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Hele goeie training met een goede opbouw!
Leendert Lodder
Ambtenaar / Provincie Overijssel
Gewoonweg super!
A.W. Meijer
Wethouder
Een interactieve, uitdagende dag waarbij handvatten voor overtuigend pitchen zinnig besproken & geoefend werden.
Marjolein Kremer
Manager Outplacement / ZEKER
De training levert nieuwe inzichten. Ik ben dankzij deze training uit m'n comfortzone gestapt!
Pauline Kreeft
Manager Healthcare / Van Lanschot Bankiers
Leerzaam met mooie handreikingen.
Michel Weber
Afdelingshoofd Informatie Management


Volg direct een training!

2 sep.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
4 sep.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Utrecht)
5 sep.TED-waardig Presenteren (Utrecht)
10 sep.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
27 sep.Speechwriting (Amsterdam)
3 okt.Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
9 okt.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
28 okt.TED-waardig Presenteren (Den Haag)
1 nov.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)

Overzicht in-house trainingen »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

14/8Presenteren: Vergeet niet uit te ademen
8/8Presenteren: Spreken over zware thema’s
1/8Media: Hoe genereer je aandacht voor jouw boodschap?
24/7Voorbereiding: Spreek voordat je schrijft