Overtuigtip #-2010 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Hoe krijg je de Oprah-factor in jouw presentatie?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 5 maart 2014 (Overtuigtips)

Wat maakt Oprah Winfrey zo’n populaire presentator? Kijkers van haar show kregen massaal het gevoel: zij stelt precies de vragen die ik ook had gesteld als ik daar naast de gast op de bank had gezeten.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Een groot contrast met hoe veel presentaties verlopen: daar vertellen de meeste mensen vooral wat zij zelf willen vertellen. Probeer dat eens om te draaien bij je volgende presentatie: formuleer vanuit het perspectief van je publiek drie vragen waar jij een antwoord op gaat geven. Hoe beter die vragen aansluiten bij wat je publiek écht wil weten (toets dit vooraf!), hoe beter je presentatie.

Publicatie in NRC

Artikel NRC HandelsbladEen vergelijkbaar probleem kom je tegen bij de duizenden verkiezingsdebatten die deze maand georganiseerd worden. Meestal staan de onderwerpen centraal waar politici graag over praten, in plaats van onderwerpen waar kiezers in geïnteresseerd zijn. Het zijn campagneteams die de debatstellingen bepalen, in plaats van kiezers.

Hoe dat beter kan, publiceerden m’n collega Victor Vlam en ik gisteren in NRC Handelsblad.

Lees het NRC-artikel direct »

Luistertip: straks om 18:00 analyseert Lars op Radio 1 vanuit de studio het lijsttrekkersdebat. Vanochtend van 5:45 tot 6:00 gaf hij een voorbeschouwing op Radio 1.

Glimlach veel, maar met mate

Vorige week publiceerden we bovendien een analyse van het verkiezingsdebat bij Pauw & Witteman. Conclusie: Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) hadden 1,5x zo veel spreektijd als Halbe Zijlstra (VVD) en Sybrand Buma (CDA).

Wat ons ook opviel: Emile Roemer lachte wel érg vaak en overdreven. We zijn erg benieuwd. Wat is jouw indruk van onderstaande compilatie?
penw-emile-roemer

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!