Als de supply-chainprocessen geen synergie meer opleveren: eis duidelijke taal van je leidinggevende

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op maandag 21 oktober 2013 in nrc.next

Artikel nrc.next: Eis duidelijke taal van je leidinggevendeHet gaat vaak grandioos mis bij presentaties van directeuren, merkt Lars Duursma. Eis duidelijke taal van je leidinggevende. Hieronder het artikel dat we publiceerden in nrc.next.

nrc.next: eis duidelijke taal

Als de supply-chainprocessen geen synergie meer opleveren

“Ik ben ongelooflijk blij dat we jullie organisatie hebben overgenomen,” zo zei enkele jaren geleden een glunderende directeur tegen een afdeling van het zojuist aangekochte bedrijf. “En wel om twee redenen. Allereerst natuurlijk vanwege jullie indrukwekkende klanten, die we met trots toevoegen aan onze klantenportefeuille. Ten tweede vanwege jullie geweldig efficiënte processen. Die willen we graag uitrollen binnen onze hele organisatie.”

En wij dan?

De medewerkers van de afdeling keken elkaar met opgetrokken wenkbrauwen aan. Klanten en processen, is dat alles waar het om gaat? En wij dan? Een half jaar later was de helft vertrokken.

Organogram

Dit is helaas geen uitzondering. Regelmatig zie en hoor ik hoe managementpresentaties volledig de mist ingaan. Nog een voorbeeldje. De directeur van een middelgrote organisatie gaf onlangs een ellenlange presentatie met slaapverwekkende PowerPoint-slides. Ineens kwam er een gedetailleerd organogram voorbij. Geen idee waarom; waarschijnlijk zat het in de standaardpresentatie. Vraag van een medewerker: “Waar staan wij eigenlijk?” Antwoord: “Eh. Eens even kijken… Nee, jullie staan er inderdaad niet op.”

Geen wonder dat medewerkers afhaken na – of erger nog: al tijdens – zo’n presentatie, om nog maar te zwijgen over het managementjargon dat menig medewerker over zich krijgt uitgestort: “Ons menselijk kapitaal is onlosmakelijk verbonden met de flexibilisering van pro-actieve supply-chainprocessen waarbij synergie met ons strategisch beleid win-win-situaties oplevert” — dat soort teksten.

Schaal van Mock

In de financiële wereld hebben journalisten sinds de jaren tachtig een handig hulpmiddel om zich door de kronkelige vaagtaal van beursgenoteerde bedrijven heen te worstelen: de schaal van Mock. Spreekt de directeur over een “geringe” omzetdaling, dan bedoelt hij volgens deze schaal een daling van 2 tot 4 procent. Zou hij een daling van 4 tot 7 procent verwachten, dan had hij namelijk over een “lichte” omzetdaling gesproken. Zo loopt de schaal langzaam op: van ‘fractioneel’ (0-2%) via ‘duidelijk’ (7-12%) naar ‘fors’ (meer dan 45%).

Hoe wenselijk is het als boardroom en werkvloer een woordenboek nodig hebben om elkaars taal te begrijpen?

Misschien moeten medewerkers ook zo’n hulpmiddel hebben. Een eenvoudige woordenlijst, zodat iedereen direct weet dat er ontslagen gaan vallen zodra de directeur het heeft over het “stroomlijnen van processen”. En zodat je als medewerker weet dat “revitalisering” een mooi woord is voor een grootschalige reorganisatie. Het zou echter niet meer zijn dan symptoombestrijding, want hoe wenselijk is het als boardroom en werkvloer een woordenboek nodig hebben om elkaars taal te begrijpen?

Tijd voor een game-changer

Gelukkig spreek ik wekelijks directeuren die er oprecht naar streven om het beter te doen. Maar er is aanzienlijk meer nodig dan goede bedoelingen om te zorgen dat we straks allemaal de visie en taal van onze leiders begrijpen en kunnen doorvertellen. In hun jargon: we hebben een game-changer nodig.

Het is tijd voor een verandering die nu eens niet gedicteerd wordt vanuit de boardroom maar wordt afgedwongen door medewerkers. Leg je niet langer neer bij suffe presentaties van de directie. Laat je niet meer verleiden tot een potje ‘bullshit bingo’ met je collega’s. Dwing je directeur tot duidelijkheid vanuit een oprechte interesse: wat wil hij of zij nou eigenlijk, welke betekenis gaat er schuil achter het managementjargon en wat betekent dat voor jou en je collega’s? Als managers straks elke PowerPoint-slide zorgvuldig moeten gaan uitleggen, zal de slecht voorbereide standaard bedrijfspresentatie in de meeste organisaties al snel tot het verleden behoren.

Jij bent toch een leider? Hoe komt het dan dat niemand jou kan volgen?

Laatste redmiddel

Werkt zelfs dat niet, dan kun je als uiterste redmiddel altijd nog die ene vraag stellen die elk antwoord in haar schaduw plaatst: jij bent toch een leider? Hoe komt het dan dat niemand jou kan volgen?

Kader: dit bedoelen managers

we moeten outside the box denken
1. ik weet niet zo goed hoe we dit voor elkaar moeten krijgen
2. doe eens creatief!

we moeten onze organisatie flexibiliseren
1. deze organisatie is te log
2. ik denk dat ZZP’ers goedkoper zijn dan onze vaste medewerkers

laten we onze operational excellence benchmarken
laten we onszelf eerst vergelijken met andere organisaties en daarna in de kosten snijden

we moeten onze processen rationaliseren
1. we moeten dingen slimmer aanpakken
2. we hebben te veel regels
3. er gaat te veel fout
4. we moeten in de kosten snijden

Oproep!jouw deliverables geven ons leverage om de KPI’s te halen
ik krijg alleen een bonus als jij je werk op tijd inlevert

vernieuwingsdrang zit in het DNA van onze organisatie
we houden allemaal van nieuwe dingen doen

we moeten kijken of dit project binnen onze focus past
leuk idee, maar dit heeft geen prioriteit

menselijk kapitaal
afstandelijke term voor medewerkers

Lars Duursma is presentatiecoach en directeur van Debatrix

Lees verder

Vond je dit artikel interessant? Dan zijn deze overtuigtips misschien ook iets voor jou:

Presentatie begrotingsakkoord

7 pijnlijke blunders met beeldregie — en wat jij daarvan kunt leren!

Wil je een boodschap overtuigend overbrengen? Let dan niet alleen goed op wat je zegt en hoe je dat zegt, maar ook waar je dat zegt. Met de juiste beeldregie kun je jouw verhaal krachtiger neerzetten, of je nu… Lees verder »

TED logo

[TED] Storytelling: zó presenteer je halfjaarcijfers

De eerste TED talk van Hans Rosling is met bijna 10 miljoen (!) weergaven één van de best bekeken presentaties ooit. Met het enthousiasme van een voetbalverslaggever presenteert de Zweedse hoogleraar verbazingwekkende statistieken… Lees verder »

Minister Hennis

7 elementaire fouten in de videoboodschap van minister Hennis

Dinsdag richtte minister Jeanine Hennis-Plasschaert zich met een videoboodschap tot alle mannen en vrouwen bij Defensie. Er lopen fantastische speechwriters rond op het departement, maar deze boodschap was werkelijk op… Lees verder »

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Top training! Veel geleerd en handige tips gekregen die ook toepasbaar zijn.
Kees Machielse
Manager Healt Insurance Companies / Abbvie
Om het ijs te breken of een brug te bouwen tijdens een gesprek is een quote heel fijn. Debatrix inspireert mij dagelijks met historische weetjes. Echt Briljant!
Erik
Chief Operating Officer / Hotek Hospitality Group
Training vol inspiratie met hele praktische tips!
Gerard van Tongeren
Afdelingshoofd Servicemanagement / Ministerie van IenM
Bij ORTEC hadden we een leuke en positieve remote sessie van Debatrix, die inhoudelijk en organisatorisch erg goed in elkaar zat. Een aantal deelnemers waren vooraf erg sceptisch en hadden eigenlijk geen zin in de sessie, maar naderhand waren ze enthousiast over hoe effectief de sessie was. Een groot voordeel voor ons is dat we deelnemers uit 5 verschillende landen, verdeeld over 3 tijdzones, konden uitnodigen. Zo werkten mensen die elkaar niet kennen nu samen aan een belangrijk thema binnen ORTEC.
Marieke Litjens
Global HR Director / ORTEC
Een interactieve, uitdagende dag waarbij handvatten voor overtuigend pitchen zinnig besproken & geoefend werden.
Marjolein Kremer
Manager Outplacement / ZEKER


Volg direct een training!

3 juliRemote training Online meetings leiden (op afstand)
6 juliTED-waardig Presenteren (Rotterdam)
3 augMasterclass Inspirerend Presenteren (Den Haag)
4 augRemote training Online meetings leiden (op afstand)
14 augMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Amsterdam)
9 septTED-waardig Presenteren (Utrecht)
16 septMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
2 oktSpeechwriting (Rotterdam)
13 oktMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)
14 oktMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Den Haag)

Overzicht in-house trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!