Als de supply-chainprocessen geen synergie meer opleveren: eis duidelijke taal van je leidinggevende

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op maandag 21 oktober 2013 in nrc.next

Artikel nrc.next: Eis duidelijke taal van je leidinggevendeHet gaat vaak grandioos mis bij presentaties van directeuren, merkt Lars Duursma. Eis duidelijke taal van je leidinggevende. Hieronder het artikel dat we publiceerden in nrc.next.

nrc.next: eis duidelijke taal

Als de supply-chainprocessen geen synergie meer opleveren

“Ik ben ongelooflijk blij dat we jullie organisatie hebben overgenomen,” zo zei enkele jaren geleden een glunderende directeur tegen een afdeling van het zojuist aangekochte bedrijf. “En wel om twee redenen. Allereerst natuurlijk vanwege jullie indrukwekkende klanten, die we met trots toevoegen aan onze klantenportefeuille. Ten tweede vanwege jullie geweldig efficiënte processen. Die willen we graag uitrollen binnen onze hele organisatie.”

En wij dan?

De medewerkers van de afdeling keken elkaar met opgetrokken wenkbrauwen aan. Klanten en processen, is dat alles waar het om gaat? En wij dan? Een half jaar later was de helft vertrokken.

Organogram

Dit is helaas geen uitzondering. Regelmatig zie en hoor ik hoe managementpresentaties volledig de mist ingaan. Nog een voorbeeldje. De directeur van een middelgrote organisatie gaf onlangs een ellenlange presentatie met slaapverwekkende PowerPoint-slides. Ineens kwam er een gedetailleerd organogram voorbij. Geen idee waarom; waarschijnlijk zat het in de standaardpresentatie. Vraag van een medewerker: “Waar staan wij eigenlijk?” Antwoord: “Eh. Eens even kijken… Nee, jullie staan er inderdaad niet op.”

Geen wonder dat medewerkers afhaken na – of erger nog: al tijdens – zo’n presentatie, om nog maar te zwijgen over het managementjargon dat menig medewerker over zich krijgt uitgestort: “Ons menselijk kapitaal is onlosmakelijk verbonden met de flexibilisering van pro-actieve supply-chainprocessen waarbij synergie met ons strategisch beleid win-win-situaties oplevert” — dat soort teksten.

Schaal van Mock

In de financiële wereld hebben journalisten sinds de jaren tachtig een handig hulpmiddel om zich door de kronkelige vaagtaal van beursgenoteerde bedrijven heen te worstelen: de schaal van Mock. Spreekt de directeur over een “geringe” omzetdaling, dan bedoelt hij volgens deze schaal een daling van 2 tot 4 procent. Zou hij een daling van 4 tot 7 procent verwachten, dan had hij namelijk over een “lichte” omzetdaling gesproken. Zo loopt de schaal langzaam op: van ‘fractioneel’ (0-2%) via ‘duidelijk’ (7-12%) naar ‘fors’ (meer dan 45%).

Hoe wenselijk is het als boardroom en werkvloer een woordenboek nodig hebben om elkaars taal te begrijpen?

Misschien moeten medewerkers ook zo’n hulpmiddel hebben. Een eenvoudige woordenlijst, zodat iedereen direct weet dat er ontslagen gaan vallen zodra de directeur het heeft over het “stroomlijnen van processen”. En zodat je als medewerker weet dat “revitalisering” een mooi woord is voor een grootschalige reorganisatie. Het zou echter niet meer zijn dan symptoombestrijding, want hoe wenselijk is het als boardroom en werkvloer een woordenboek nodig hebben om elkaars taal te begrijpen?

Tijd voor een game-changer

Gelukkig spreek ik wekelijks directeuren die er oprecht naar streven om het beter te doen. Maar er is aanzienlijk meer nodig dan goede bedoelingen om te zorgen dat we straks allemaal de visie en taal van onze leiders begrijpen en kunnen doorvertellen. In hun jargon: we hebben een game-changer nodig.

Het is tijd voor een verandering die nu eens niet gedicteerd wordt vanuit de boardroom maar wordt afgedwongen door medewerkers. Leg je niet langer neer bij suffe presentaties van de directie. Laat je niet meer verleiden tot een potje ‘bullshit bingo’ met je collega’s. Dwing je directeur tot duidelijkheid vanuit een oprechte interesse: wat wil hij of zij nou eigenlijk, welke betekenis gaat er schuil achter het managementjargon en wat betekent dat voor jou en je collega’s? Als managers straks elke PowerPoint-slide zorgvuldig moeten gaan uitleggen, zal de slecht voorbereide standaard bedrijfspresentatie in de meeste organisaties al snel tot het verleden behoren.

Jij bent toch een leider? Hoe komt het dan dat niemand jou kan volgen?

Laatste redmiddel

Werkt zelfs dat niet, dan kun je als uiterste redmiddel altijd nog die ene vraag stellen die elk antwoord in haar schaduw plaatst: jij bent toch een leider? Hoe komt het dan dat niemand jou kan volgen?

Kader: dit bedoelen managers

we moeten outside the box denken
1. ik weet niet zo goed hoe we dit voor elkaar moeten krijgen
2. doe eens creatief!

we moeten onze organisatie flexibiliseren
1. deze organisatie is te log
2. ik denk dat ZZP’ers goedkoper zijn dan onze vaste medewerkers

laten we onze operational excellence benchmarken
laten we onszelf eerst vergelijken met andere organisaties en daarna in de kosten snijden

we moeten onze processen rationaliseren
1. we moeten dingen slimmer aanpakken
2. we hebben te veel regels
3. er gaat te veel fout
4. we moeten in de kosten snijden

Oproep!jouw deliverables geven ons leverage om de KPI’s te halen
ik krijg alleen een bonus als jij je werk op tijd inlevert

vernieuwingsdrang zit in het DNA van onze organisatie
we houden allemaal van nieuwe dingen doen

we moeten kijken of dit project binnen onze focus past
leuk idee, maar dit heeft geen prioriteit

menselijk kapitaal
afstandelijke term voor medewerkers

Lars Duursma is presentatiecoach en directeur van Debatrix

Lees verder

Vond je dit artikel interessant? Dan zijn deze overtuigtips misschien ook iets voor jou:

Presentatie begrotingsakkoord

7 pijnlijke blunders met beeldregie — en wat jij daarvan kunt leren!

Wil je een boodschap overtuigend overbrengen? Let dan niet alleen goed op wat je zegt en hoe je dat zegt, maar ook waar je dat zegt. Met de juiste beeldregie kun je jouw verhaal krachtiger neerzetten, of je nu… Lees verder »

TED logo

[TED] Storytelling: zó presenteer je halfjaarcijfers

De eerste TED talk van Hans Rosling is met bijna 10 miljoen (!) weergaven één van de best bekeken presentaties ooit. Met het enthousiasme van een voetbalverslaggever presenteert de Zweedse hoogleraar verbazingwekkende statistieken… Lees verder »

Minister Hennis

7 elementaire fouten in de videoboodschap van minister Hennis

Dinsdag richtte minister Jeanine Hennis-Plasschaert zich met een videoboodschap tot alle mannen en vrouwen bij Defensie. Er lopen fantastische speechwriters rond op het departement, maar deze boodschap was werkelijk op… Lees verder »

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Top training! Veel geleerd en handige tips gekregen die ook toepasbaar zijn.
Kees Machielse
Manager Healt Insurance Companies / Abbvie
De training was concreet, pakkend en bruikbaar. Heel inspirerend, ik ga er zeker mee aan de slag!
Marike Jansen
Ergotherapeut / De Hoogstraat Revalidatie
Zeer bruikbare training. Heel innovatief, ik heb er veel van geleerd!
Eugenie Brinkhof
Docente / Nederlands Paramedisch Instituut
Door de leerzame training aan de hand van herkenbare situaties is de bewustwording van de diverse technieken vergroot.
Léon Slegers
Negotiator / Cushman & Wakefield
De training was een echte eye-opener voor mij! Heel enthousiast en duidelijk.
Bas Korbee
Process Engineer / Nutricia


Volg direct een training!

29 oktVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
6 novMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
10 novRemote Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Online)
16 novTED-waardig presenteren (Den Haag)
4 dec Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
11 decOnline Meetings Leiden (Online)
20 janVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
5 febSpeechwriting (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

“Bijzonder lezenswaardig”
(Het Financieele Dagblad)

“Topboek voor een meeneemprijs!”
(Psychologie Magazine)

(reviews BOL.com)

Managementboek.nl  |  BOL.com

troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

2/10Wat te doen met iemand die jou niet laat uitpraten [zoals TRUMP].
25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld