Overtuigtip #218 van 602   |   Toon willekeurige tip →

Wat je móet weten over non-verbale communicatie: een mythe ontmaskerd!

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 12 september 2012 (Overtuigtips)

Gisteravond was het weer eens zo ver. Bij de terugblik op het NOS slotdebat was bijna alleen aandacht voor non-verbale communicatie van debaters. Droeg Diederik Samsom de juiste stropdas? Zat het haar van Jolande Sap wel goed? Natuurlijk telt niet alleen wat je zegt maar ook hoe je dat zegt. Maar er heerst een hardnekkig misverstand dat 93% (!) van alle communicatie non-verbaal is. Die mythe ontmaskeren we graag.

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

Over de mythe

Waarschijnlijk is geen enkel onderzoek zó vaak verkeerd geïnterpreteerd als dat van Albert Mehrabian. Tot grote frustratie van de wetenschapper zelf, overigens. Hij voert actief campagne tegen beunhazen in de communicatiesector die zijn onderzoek misbruiken. Op zijn website benadrukt Mehrabian dat deze statistieken alleen van toepassing zijn wanneer je over je eigen emoties spreekt. Als je jouw eigen boosheid wil communiceren, dan werkt een boze stem en een boze lichaamstaal beter dan het woordje ‘boos’. In alle andere gevallen gelden deze statistieken niet; ze zijn dan ook zeker niet van toepassing op communicatie in het algemeen.

Hoeveel procent is het dan wel? Helaas, je kunt het percentage van de communicatie dat non-verbaal is niet zomaar uitdrukken in een simpele formule. Dit verschilt teveel per boodschap, spreker, publiek, gelegenheid en natuurlijk het medium.

Meer zelfvertrouwen

Het helpt om te weten dat die 93% niet klopt. De mythe zorgt voor onnodige spanning bij mensen die toch al last hebben van spreekangst. Hopelijk geeft deze tip hen meer zelfvertrouwen! Ook suggereert de mythe dat het nauwelijks zin heeft om na te denken over de inhoud, terwijl die wel degelijk een belangrijk onderdeel vormt van jouw overtuigingskracht. Wanneer je in gelijke mate aandacht besteedt aan vorm en de inhoud, dan is de kans dat je overtuigt veel groter.

ps In de afgelopen week waren we veel in de media: op tv bij NOS op 3, Vandaag de Dag (WNL) en Politieke Junkies, op de radio bij Radio 1 (meerdere keren), Radio 2, BNR (meerdere keren), VRT Radio 1 en verder nog in nrc.next en bij NU.nl. Bekijk hier onze analyses »

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

22/1 - Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.   Dit artikel...

Lees verder »

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

8/1Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft
1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen