Overtuigtip #625 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Wat kun jij leren van het tv-spotje van Diederik Samsom?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 11 juli 2012 (Overtuigtips)

Kiezers stemmen uiteindelijk vooral op politici die (a) hun waarden delen en (b) laten zien dat ze om hen geven. Dat is in het bedrijfsleven niet anders. De persoonlijke klik met een klant is minstens zo belangrijk als het product zelf. Want: “Organizations don’t buy products. People do.”

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Er was deze week veel te doen om het politieke spotje van Diederik Samsom, waarin hij vertelt over zijn gehandicapte dochtertje. De politicus is nog niet zo bekend bij het grote publiek en komt tijdens optredens wat verbeten en afstandelijk over. In het spotje zien we hem juist van een menselijke en sympathieke kant.

Of het ethisch is om kinderen te laten figureren in politieke campagnes, laat ik graag aan anderen. Maar dit is wel een ongelofelijk krachtige manier om te zorgen dat wij als kiezer een beter beeld krijgen van de mens Samsom.

Wat vindt de kiezer belangrijk?

De Amerikaanse wetenschapper Drew Westen, bekend van zijn standaardwerk ‘The Political Brain’ (aanrader!), heeft uitgevonden dat er grofweg vier vragen zijn waardoor kiezers zich laten leiden bij een keuze tussen politici:

 1. Delen ze de waarden die ik het meest belangrijk vind en geven ze om mensen zoals ik?
 2. Vertrouw ik erop dat ze mij eerlijk zullen vertegenwoordigen?
 3. Hebben ze de juiste persoonlijke kwaliteiten (integriteit, leiderschap, bekwaamheid)?
 4. Vertrouw ik erop dat ze de juiste beslissingen nemen op een onderwerp dat belangrijk is voor mij?

Deze vragen staan geordend van belangrijk naar minder belangrijk. Kiezers vinden het dus belangrijker dat een politicus hun waarden deelt dan dat deze het met ze eens is.

Ook in het bedrijfsleven

Ik ben ervan overtuigd dat dit in het bedrijfsleven niet anders is. Uiteindelijk wil een klant weten wat jou drijft en zien dat je om hem geeft.

Maak daarom eens een lijstje met je belangrijkste klanten of gesprekspartners. Weet je wat hun waarden zijn? En weten ze dat van jou? Zo nee? Probeer daar eens achter te komen en maak een échte klik met jouw klant!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

 1. Hans Bakker schreef:

  Waarom doe je eigenlijk geen uitlating over al dan niet laten figureren van kinderen in een politieke spotje? Waar staat Lars Duursma voor? De man van wie ik deze ‘overtuigtip’ krijg.

  • Lars Duursma schreef:

   In dit geval omdat ik dat vond afleiden van de essentie van de tip. Maar je hebt helemaal gelijk: de lezer had veel meer geleerd over *mijn* waarden als ik er wel wat over had gezegd.

   Hierbij alsnog: ik vind dat je kinderen niet in politieke spotjes moet gebruiken. Het kind kan de keuze om hier aan mee te werken zelf niet maken en de mogelijke gevolgen ervan (pesten op school, problemen later bij solliciteren) kunnen erg groot zijn. De belangen van het kind moeten altijd zwaarder wegen dan de belangen van de politicus.

 2. Anne schreef:

  Kan het even niet nalaten te reageren:
  -Delen ze de waarden die ik het meest belangrijk vind en geven ze om mensen zoals ik?-
  Samson laat persoonlijke waarden zien i.pv. politieke waarden en overtuigingen, ik vind dat een zwakte bod. NL mensen zijn iets te nuchter voor dit soort tranentrekkers.

  • Lars Duursma schreef:

   Dat denken Amerikanen ook. Het punt van politieke spotjes is dat niemand zegt dat-ie erdoor beïnvloed wordt, maar dat het wél zo is. Vergelijk het met een wasmiddelenreclame. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die toegaf dat hij een wasmiddel koopt omdat-ie de reclame zo overtuigend vindt (“daar ben ik veel te nuchter voor”). En tóch werkt het.

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!