Overtuigtip #-2010 van 602   |   Toon willekeurige tip →

Hoe formuleer je een goede oneliner?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2011 (Overtuigtips)

Zaterdag publiceerde Algemeen Dagblad een paginagroot artikel over politieke oneliners. Speciaal voor de lezers van AD gaf ik daarin een aantal tips voor het formuleren van oneliners. Die tips kun jij misschien ook gebruiken!

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Tip 1
Oneliners zijn ideaal om een ingewikkeld verhaal in één zin samen te vatten. Leg daarom éérst jouw boodschap uit en vat ‘m daarna pas samen in één zin. Kies een zin die iedereen kan onthouden en doorvertellen. Zo bracht Ronald Reagan in 1980 complexe verkiezingsthema’s in zijn strijd met Jimmy Carter terug tot één memorabele vraag: “Are you better off than you were four years ago?”

Tip 2
Goede oneliners maken gebruik van stijlmiddelen als het contrast en de drieslag. Of een combinatie van beide. Een voorbeeld van een contrast: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” (John F. Kennedy) Een voorbeeld van de drieslag: “Government of the people, by the people, for the people.” (Abraham Lincoln) De combinatie: “There’s not a liberal America and a conservative America – there’s the United States of America.” (Barack Obama) En natuurlijk: “Ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee.” (Rita Verdonk)

Tip 3
Kondig jouw belangrijkste oneliner aan met een prikkelende aanloopzin. Zo zorg je dat jouw publiek extra goed oplet wanneer je de memorabele zin uitspreekt. Dat zinnetje kan heel simpel zijn. Bijvoorbeeld: “Dames en heren, laat er geen twijfel over bestaan…” Of: “Het geheim van ons bedrijf laat zich in één zin samenvatten…”
(zie eerdere tip)

Tip 4
Timing en voordracht zijn cruciaal. Zorg bovendien dat je weet hoe je om moet gaan met eventueel applaus na een oneliner — of het uitblijven daarvan. Daarover schreven we eerder een uitgebreid stuk naar aanleiding van een tenenkrommend optreden van Jolande Sap: www.debatrix.nl/applaus (inclusief beeldfragment).

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

22/1 - Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.   Dit artikel...

Lees verder »

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

8/1Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft
1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen