Overtuigtip #-2010 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Hoe formuleer je een goede oneliner?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2011 (Overtuigtips)

Zaterdag publiceerde Algemeen Dagblad een paginagroot artikel over politieke oneliners. Speciaal voor de lezers van AD gaf ik daarin een aantal tips voor het formuleren van oneliners. Die tips kun jij misschien ook gebruiken!

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Tip 1
Oneliners zijn ideaal om een ingewikkeld verhaal in één zin samen te vatten. Leg daarom éérst jouw boodschap uit en vat ‘m daarna pas samen in één zin. Kies een zin die iedereen kan onthouden en doorvertellen. Zo bracht Ronald Reagan in 1980 complexe verkiezingsthema’s in zijn strijd met Jimmy Carter terug tot één memorabele vraag: “Are you better off than you were four years ago?”

Tip 2
Goede oneliners maken gebruik van stijlmiddelen als het contrast en de drieslag. Of een combinatie van beide. Een voorbeeld van een contrast: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” (John F. Kennedy) Een voorbeeld van de drieslag: “Government of the people, by the people, for the people.” (Abraham Lincoln) De combinatie: “There’s not a liberal America and a conservative America – there’s the United States of America.” (Barack Obama) En natuurlijk: “Ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee.” (Rita Verdonk)

Tip 3
Kondig jouw belangrijkste oneliner aan met een prikkelende aanloopzin. Zo zorg je dat jouw publiek extra goed oplet wanneer je de memorabele zin uitspreekt. Dat zinnetje kan heel simpel zijn. Bijvoorbeeld: “Dames en heren, laat er geen twijfel over bestaan…” Of: “Het geheim van ons bedrijf laat zich in één zin samenvatten…”
(zie eerdere tip)

Tip 4
Timing en voordracht zijn cruciaal. Zorg bovendien dat je weet hoe je om moet gaan met eventueel applaus na een oneliner — of het uitblijven daarvan. Daarover schreven we eerder een uitgebreid stuk naar aanleiding van een tenenkrommend optreden van Jolande Sap: www.debatrix.nl/applaus (inclusief beeldfragment).

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)