Overtuigtip #-2010 van 637   |   Toon willekeurige tip →

Wanneer deel je je dia’s uit?

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 16 maart 2011 (Overtuigtips)

Iedere keer als het wel gebeurt voel ik teleurstelling en frustratie. Deel nooit, maar dan ook nooit je PowerPoint- of Keynote-presentatie uit aan je publiek voordat je jouw presentatie hebt gegeven. Nooit. Ook niet van tevoren via de mail of voor in een congresboekje. Gewoon nooit. Niet om aantekeningen te maken, niet uit beleefdheid. Nooit. Een in de dop mooie presentatie kan er al door sterven voordat je ‘m hebt gehouden.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Dia’s vooraf verstrekken leidt je publiek alleen maar af. Ze gaan er in bladeren om te zien wat er komen gaat of raken afgeleid door een plaatje op de dia. Het gevolg is dat ze niet meer letten op waar de presentatie vandaan komt: jijzelf. PowerPoint of Keynote kan desalniettemin een geweldig hulpmiddel zijn om je boodschap over te brengen. De plaatjes, citaten en schema’s die je zorgvuldig hebt uitgezocht kunnen je verhaal goed ondersteunen. Maar het zijn slechts hulpmiddelen die je gebruikt tijdens het geven van je presentatie. Niks meer, niks minder.

Ook als je de dia’s langer van tevoren verspreidt, leiden ze het publiek af. Wanneer je in een congresbundel de presentatie van een spreker al hebt gelezen, vul je met je eigen verwachtingen en ideeën het verhaal al in. Je aandacht zal onbewust tijdens de presentatie worden verlegd naar wat je al hebt gelezen en wat je er toe van vond in plaats van de boodschap van de spreker. Het is alsof je een een stripverhaal koopt en de tekst in de ballonnetjes pas een week later mag zien.

Kortom: gebruik dia’s gewoon waar ze voor zijn bedoeld. Een visuele illustratie van jouw verhaal ter ondersteuning van je presentatie. En presentaties worden niet gehouden door projectoren maar door presentatoren.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Reageer op dit artikel

 1. Jan Damen schreef:

  Ik deel uiteraard nooit dia vooraf uit.
  En bij presentaties voor cursisten stuur ik meestal wel de dia’s, vaak met extra informatie, (via Email) naar hen toe.
  Ik merk dat dan alles beter beklijfd.
  Groet

 2. Foppe-Klaas schreef:

  Als luisteraar vind ik het zelf wel erg prettig om iets te noteren bij de dia’s. Dat is prettiger dan alles nog eens opnieuw op te moeten schrijven. Ik denk daarom dat deze tip afhankelijk is van je doel. Bij een college kun je dia’s uitdelen. Wanneer het gaat om één boodschap, dan niet doen.
  Groeten

 3. René schreef:

  Goed advies, maar helaas niet altijd bruikbaar in de praktijk. Het komt te vaak voor dat je je presentatie vooraf in moet leveren en als je dan pech hebt halen ze er ook nog dingen uit die zij niet relevant vinden ….. Om tijd te winnen

  • Lars Duursma schreef:

   Oei, dat is wel ernstig. Zelf weiger ik dat altijd. Ik wil best inzage geven in m’n slides maar wil wel zelf de regie houden over de presentatie. En je kunt natuurlijk eisen dat de mensen in de zaal de slides niet van tevoren krijgen.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren
troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)