Column: Verkiezingen

Gepubliceerd op zondag 6 maart 2011 (Nieuws / In de media)

Lars Duursma is vaste columnist bij het businessprogramma ‘Geluk Bestaat’ op RTL7. Zijn column van deze week ging, hoe kan het ook anders, over de verkiezingen. En niet zomaar verkiezingen …

De column:

Volledige tekst van de column:

Stelt u zich eens voor…

Uw organisatie krijgt een nieuwe ondernemingsraad en dus worden er verkiezingen georganiseerd. Er staat veel op het spel, want het gaat niet goed met uw bedrijf. Wekenlang wordt er campagne gevoerd. En in de aanloop naar de OR-verkiezingen wordt er zelfs een heus debat georganiseerd.

De kandidaten voor de ondernemingsraad voeren niet zelf het woord. Ze hebben allemaal een familielid meegenomen die namens hen het debat voert. De één laat zijn opa debatteren, want die is zo wijs en ervaren. Een ander zijn goedgebekte neef. En weer een andere kandidaat heeft voor het debat zijn favoriete oom naar voren geschoven, die zo grappig uit de hoek kan komen.

Het is een levendig debat vol oneliners en spitsvondigheden. De debatterende familieleden weten niets over uw organisatie, de marktomstandigheden of de dilemma’s waar uw ondernemingsraad voor gesteld wordt. Maar ze debatteren des te fanatieker over de meest uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen: economie, veiligheid, immigratie…

Omdat er zoveel op het spel staat, heeft de organisator van het debat er een spetterende amusementsshow van gemaakt. De familieleden komen op als gladiatoren en er is fanfaremuziek. Om te voorkomen dat het debat te inhoudelijk wordt, moeten deelnemers in gemiddeld 17 seconden hun punt maken en worden ze regelmatig zelfs binnen vijf seconden afgekapt.

Om de sfeer te verhogen zijn al uw medewerkers uitgedost als voetbalsupporter. Elke afdeling heeft een eigen kleur shirt en mensen in het publiek worden aangemoedigd veel kabaal te maken elke keer als hun kandidaat aan het woord is – ongeacht wat er precies gezegd wordt.

Zoiets zou, anno nu, bij zo’n belangrijke verkiezing, toch ondenkbaar zijn?

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Overtuigtip: Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

24/2 - Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?
28/1Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start