Column: Verkiezingen

Gepubliceerd op zondag 6 maart 2011 (Nieuws / In de media)

Lars Duursma is vaste columnist bij het businessprogramma ‘Geluk Bestaat’ op RTL7. Zijn column van deze week ging, hoe kan het ook anders, over de verkiezingen. En niet zomaar verkiezingen …

De column:

Volledige tekst van de column:

Stelt u zich eens voor…

Uw organisatie krijgt een nieuwe ondernemingsraad en dus worden er verkiezingen georganiseerd. Er staat veel op het spel, want het gaat niet goed met uw bedrijf. Wekenlang wordt er campagne gevoerd. En in de aanloop naar de OR-verkiezingen wordt er zelfs een heus debat georganiseerd.

De kandidaten voor de ondernemingsraad voeren niet zelf het woord. Ze hebben allemaal een familielid meegenomen die namens hen het debat voert. De één laat zijn opa debatteren, want die is zo wijs en ervaren. Een ander zijn goedgebekte neef. En weer een andere kandidaat heeft voor het debat zijn favoriete oom naar voren geschoven, die zo grappig uit de hoek kan komen.

Het is een levendig debat vol oneliners en spitsvondigheden. De debatterende familieleden weten niets over uw organisatie, de marktomstandigheden of de dilemma’s waar uw ondernemingsraad voor gesteld wordt. Maar ze debatteren des te fanatieker over de meest uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen: economie, veiligheid, immigratie…

Omdat er zoveel op het spel staat, heeft de organisator van het debat er een spetterende amusementsshow van gemaakt. De familieleden komen op als gladiatoren en er is fanfaremuziek. Om te voorkomen dat het debat te inhoudelijk wordt, moeten deelnemers in gemiddeld 17 seconden hun punt maken en worden ze regelmatig zelfs binnen vijf seconden afgekapt.

Om de sfeer te verhogen zijn al uw medewerkers uitgedost als voetbalsupporter. Elke afdeling heeft een eigen kleur shirt en mensen in het publiek worden aangemoedigd veel kabaal te maken elke keer als hun kandidaat aan het woord is – ongeacht wat er precies gezegd wordt.

Zoiets zou, anno nu, bij zo’n belangrijke verkiezing, toch ondenkbaar zijn?

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!