Hoe debatteert Den Haag? Debat regeringsverklaring onder de loep

Gepubliceerd op woensdag 27 oktober 2010 (Nieuws / In de media)

Hoe wordt er gedebatteerd in de Tweede Kamer? We volgen met bijzondere interesse het debat over de regeringsverklaring. Voor het NOS Journaal op 3 analyseerde Debatrix-oprichter Lars Duursma de verrichtingen van Job Cohen.

Een NOS-cameraploeg kwam naar het trainingscentrum van Debatrix en keek samen met Lars naar de bijdrage van Cohen. Het item:

Lars Duursma:

Wat precies de strategie van Job Cohen was en wie hij probeerde te overtuigen, bleef een raadsel. Soms richtte hij zich tot de politieagent, de leraar en de vuilnisman. Dan weer sprak hij in onbegrijpelijk jargon over zaken als een ‘sectoraal preventie- en integratiebeleid’. Het leek erop alsof elk Kamerlid een stukje op het gebied van zijn of haar portefeuille had opgesteld en de bijdrage van Cohen een opeensomming was van al die stukjes. Doordat Cohen over alles sprak, zei hij feitelijk niets. Geen enkel onderwerp werd echt uitgediept. En bevlogenheid ontbrak volledig.

Foei, u richt zich tot de kiezer!

Daarmee beging Cohen dezelfde fout als eerder zijn voorganger Mariëtte Hamer. In 2008 publiceerden Lars samen met collega Roderik van den Bos in NRC Handelsblad het opiniestuk “Foei, u richt zich tot de kiezer!”. Het stuk lijkt weer bijzonder actueel:

Het is om te beginnen al niet aan te bevelen om je in een publiek debat te bedienen van allerlei ingewikkelde termen, zelfs niet als je belangrijkste doelgroep die woorden wèl begrijpt. Maar het is ronduit onbegrijpelijk dat politici zich met een dergelijke spreekstijl tot de kiezer richten. En dat is precies wat de fractievoorzitters van het CDA en de PvdA regelmatig deden tijdens de Algemene Beschouwingen, met name tijdens de interrupties – wanneer voorgekookte oneliners plaatsmaakten voor improvisatie.

Lees de volledige analyse: “Foei, u richt zich tot de kiezer!”

Feit en fictie: wat zei Rutte in 2007?

Gisteren publiceerde Lars ook een blog over de uitspraken van Mark Rutte rondom de dubbele nationaliteit. Een stukje:

Voor het verweer van Rutte [is het] cruciaal om na te gaan wat hij precies heeft gezegd in 2007. Feit en fictie lopen op dat gebied wel eens door elkaar. Neem de volgende quote in de Volkskrant, die wordt toegewezen aan Rutte: “Het Nederlandse paspoort is niet zomaar een papiertje, het staat voor een nationaliteit, een natie waartoe je behoort en het klopt gewoon niet als je twee nationaliteiten hebt.”

Dat lijkt een harde uitspraak. Maar wat was de context van deze uitspraak? Dat blijkt als we het transcript erbij pakken. Rutte reageerde met die uitspraak op CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel: “Ik roep nog even in herinnering wat uw eigen woordvoerder mevrouw Sterk erover gezegd heeft: Het Nederlandse paspoort is niet zomaar een papiertje, het staat voor een nationaliteit, een natie waartoe je behoort en het klopt gewoon niet als je twee nationaliteiten hebt. Dat zei mevrouw Sterk, lid van uw eigen fractie!”

Rutte citeert hier dus Mirjam Sterk. Slordig en onzorgvuldig van de Volkskrant om dat niet te melden.

Lees de volledige blog: Feit en fictie: wat zei Rutte in 2007 over de dubbele nationaliteit?

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


De training was leerzaam, toepasbaar en ontzettend goed!
Marcel Vos
Business Analyst / ABN Amro
Ik vond de training goed gebalanceerd: conceptuele uitleg, leuke casus, veel voorbeelden en praktische tips!
Hein Fleuren
CTO / BlueRock Logistics
Koren op de molen van ORMIT alumni: het accent wat jij legt op presentaties is het verschil maken als persoon. “iedereen onthoudt wat je voelt bij een verhaal”. Dank! Onze alumni en participanten waren enorm enthousiast over jouw lezing! namens alle ORMIT bezoekers!
Hetty van Ee
Algemeen Directeur / Ormit
Heel erg leerzaam, toepasbaar en vermakelijk!
Rob Schuitema
Directeur Concern Informatievoorziening / Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Door de leerzame training aan de hand van herkenbare situaties is de bewustwording van de diverse technieken vergroot.
Léon Slegers
Negotiator / Cushman & Wakefield


Volg direct een training!

10 mrtOnline Inspireren (Online)
24 mrtOnline impact maken in MS Teams (Online)
30 mrtTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
6 aprMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Online)
7 aprOnline Meetings Leiden (Online)
9 aprTED-waardig presenteren (Online)
14 aprOnline Vergaderen (Online)
23 aprTraject Strategische Expertcommunicatie (Online)
30 aprOnline Inspireren (Online)
11 meiMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht alle trainingen »

Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen

5/3 -   Het geven van een goede speech of een interactieve presentatie kan lastig zijn, zeker binnen een markt die wordt overspoelt door innovaties. Signify staat voor de uitdaging om deze...

Lees verder »

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

24/2Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?
18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?