Overtuigtip #-2010 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Hoe lang duurt je speech?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 24 maart 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipHet is vaak lastig om in te schatten hoelang het precies zal duren om een speech uit te spreken. Onze ervaring is dat een gemiddelde spreker in Nederland ongeveer 120 woorden per minuut uitspreekt. Een snelle spreker haalt 140 woorden per minuut, een langzame spreker ongeveer 100 woorden per minuut.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Schrijf je je speech helemaal uit? Dan kun je in Microsoft Word eenvoudig zien hoeveel woorden jouw toespraak telt. Er is één probleem: de functie werkt niet goed bij toespraken. Vaak zul je in de tekst willen aangeven welke woorden nadruk verdienen en op welke posities je het beste een korte pauze kunt laten vallen. Veel speechwriters doen dit met puntjes (’…’) of liggende streepjes (’–’). Microsoft Word telt ook zulke puntjes als apart woord. Onhandig, want hoe weet je dan hoeveel woorden je toespraak écht telt?

Op de website van Debatrix hebben we een handige tool gezet die voor jou uitrekent hoelang je speech zal duren. Kopieer de speech vanuit je tekstverwerker in het vak, selecteer jouw spreektempo en zie hoelang je zult spreken.

Hoeveel woorden is ideaal?

Dat hangt heel erg af van de situatie, je publiek en natuurlijk van jou als spreker. Vaak geldt: hoe korter, hoe beter. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat iemand klaagde omdat een toespraak te kort was. Bedenk voordat je begint met het opstellen van een toespraak, hoeveel minuten de speech het beste kan duren bij de gelegenheid.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!


Microcursus ObamaTIP!

Volg onze gratis micro-cursus Spreken als Obama!

Doe ook onze gratis online micro-cursus Spreken als Obama!

Volg deze link om jezelf aan te melden.


 

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. Marina schreef:

    Leuk! Wat in de praktijk écht een handige tool zou zijn (en vast niet alleen voor speechschrijvers!) is een woordentelfunctie die terugtelt. Eentje dus waarbij je eerst aangeeft hoeveel woorden je wilt schrijven (of, zo je wilt, hoeveel minuten bij welke snelheid je speech is) en die vervolgens aftelt en laat zien hoeveel woorden je nog resten. Liefst gewoon voor gebruik in Word, maar ik heb het zelfs als losstaande applicatie nog niet weten te vinden.

  2. Gerard schreef:

    Bijzondere tip. Nuttig. Hoe vaak is dat niet het struikelblok in bijeenkomsten. je kunt dit ook toepassen in combinatie met een power point presentatie.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!