Overtuigtip #666 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Een prikkelende openingstechniek

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 24 juni 2009 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipHoe zorg je er nou voor dat jouw speech of presentatie boeit vanaf de allereerste zin?

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Probeer eens de beproefde retorische techniek waarbij de spreker een raadsel voorlegt aan het publiek dat hij vervolgens oplost met een geestig en knap gevonden opmerking. De kunst is om iets te zeggen dat het publiek niet zag aankomen.

Waarom werkt dit?

Door een raadsel voor te leggen aan het publiek stimuleer je toehoorders om actief na te denken over de oplossing. Als de oplossing dan onverwacht en geestig is, is de kans op een positieve reactie van het publiek groot.

Wie dit met succes toepast

De speeches van Gouverneur Arnold Schwarzenegger zijn niet zo eloquent als die van President Obama, maar minstens zo boeiend. Hij maakt dan ook veelvuldig gebruik van de raadsel-techniek. In zijn speech op de Republikeinse conventie vijf jaar geleden begon Schwarzenegger met een dubbele dosering van deze techniek. Zijn eerste zin na een daverend applaus toen hij opkwam was een raadsel: “What a greeting! This is like winning an Oscar!” Na een korte pauze maakte hij de grap af: “As if I would know!” Meteen daarna zei hij: “Speaking of acting, one of my movies was called ‘True Lies’.” Waarom zegt hij dit? Na een korte denkpauze voor het publiek gaf hij de oplossing: “It’s what the Democrats should have called their convention!” De zaal vol Republikeinen moest daar natuurlijk hard om lachen en daarmee had Schwarzenegger hun aandacht te pakken.

Meer historische voorbeelden

Deze retorische techniek is gebruikt door vele groter sprekers. Margaret Thatcher zei ooit aan het begin van een speech: “On my way here I passed a local cinema and it turned out you were expecting me after all.” Na een korte denkpauze verklaarde ze zich nader: “For the billboards read: ‘The Mummy Returns'”. Toen Ronald Reagan – een B-acteur die de politiek in ging – aankondigde president te willen worden van Amerika, zei hij het volgende: “This is a moment of quite some mixed emotions for me.” De oplossing volgde direct : “I haven’t been on primetime television in quite a while!”

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten! Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)