Overtuigtip #654 van 654   |   Toon willekeurige tip →

Wat doe je vlak voor een optreden?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 15 juni 2011 (Overtuigtips)

Niets. Helemaal niets. Probeer tot jezelf te komen.

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Wat betekent dat in de praktijk? Scherm jezelf af van anderen vlak voordat je het podium opgaat. Heb je een assistent, adviseur of collega bij je? Maak afspraken met hen over het moment waarop ze niet meer tegen je mogen praten, of wanneer je gewoon niet meer luistert naar wat ze zeggen.

Een goed begin is het halve werk. Een toespraak is – anders dan een gesprek – grotendeels eenrichtingsverkeer. Vaak is het nodig om direct te vlammen, en is er geen tijd om langzaam in je verhaal te groeien. Wees niet bang om even iets minder sociaal te zijn voor de mensen in je nabije omgeving. Als het publiek groot genoeg is, en de belangen zwaar wegen, is het in ieders belang dat jij in alle rust en concentratie jouw eerste woorden nogmaals oefent.

Enorm contrast

Misschien heeft niet iedereen deze tip nodig. Maar mensen vergissen zich vaak in het contrast tussen goede sprekers on stage en off stage. In de Rotterdamse Kunsthal was de tentoonstelling Het oog van Nederland van fotograaf Vincent Mentzel te zien. Met name in de jaren zeventig en tachtig maakte hij vele foto’s van de Nederlandse politiek. Bij een portret van Joop den Uyl geeft hij het volgende commentaar:

“Zijn politieke overtuiging raakte me niet eens zo sterk. Het was vooral het enorme contrast in zijn persoon. Enerzijds zo nurks, beetje morsig. Anderzijds z’n enorme charisma. Ik zag ‘m in de Amsterdamse RAI een keer een toespraak voorbereiden: beetje krabbelen op papier, sabbelen aan een sigaar, totaal in zichzelf gekeerd. Daarna het podium op: een explosie van woorden en vuur, de zaal hing aan z’n lippen – ongelooflijk!”

Schaam je dus niet om je volledig af te zonderen – het is de toespraak die telt!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. R de Jong schreef:

    Oude tip; jammer!

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Hoe wij ASN Bank helpen hun duurzame missie onder de aandacht te brengen

19/1 - Dagelijks werken de ongeveer 175 medewerkers van ASN Bank met man en macht om de wereld een beetje mooier te maken. ASN loopt voorop in eerlijk en duurzaam ondernemen met...

Lees verder »

Overtuigtip: Briljante videopitches die miljoenen wisten op te halen

12/1 - Toen Michael Dublin wakker werd dinsdagochtend op 6 maart 2012 en zijn computer open sloeg schrok hij zich rot. Bijna een jaar had hij gewerkt naar de lancering van zijn...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

7/1Deze simpele technieken maken jouw verhaal krachtiger
30/12Dit zijn de beste overtuigtips van 2020!
29/12Tijd om even bij te praten!
23/12Gooi Jip en Janneke niet in de container