Overtuigtip #623 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Wat doe je vlak voor een optreden?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 15 juni 2011 (Overtuigtips)

Niets. Helemaal niets. Probeer tot jezelf te komen.

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Wat betekent dat in de praktijk? Scherm jezelf af van anderen vlak voordat je het podium opgaat. Heb je een assistent, adviseur of collega bij je? Maak afspraken met hen over het moment waarop ze niet meer tegen je mogen praten, of wanneer je gewoon niet meer luistert naar wat ze zeggen.

Een goed begin is het halve werk. Een toespraak is – anders dan een gesprek – grotendeels eenrichtingsverkeer. Vaak is het nodig om direct te vlammen, en is er geen tijd om langzaam in je verhaal te groeien. Wees niet bang om even iets minder sociaal te zijn voor de mensen in je nabije omgeving. Als het publiek groot genoeg is, en de belangen zwaar wegen, is het in ieders belang dat jij in alle rust en concentratie jouw eerste woorden nogmaals oefent.

Enorm contrast

Misschien heeft niet iedereen deze tip nodig. Maar mensen vergissen zich vaak in het contrast tussen goede sprekers on stage en off stage. In de Rotterdamse Kunsthal was de tentoonstelling Het oog van Nederland van fotograaf Vincent Mentzel te zien. Met name in de jaren zeventig en tachtig maakte hij vele foto’s van de Nederlandse politiek. Bij een portret van Joop den Uyl geeft hij het volgende commentaar:

“Zijn politieke overtuiging raakte me niet eens zo sterk. Het was vooral het enorme contrast in zijn persoon. Enerzijds zo nurks, beetje morsig. Anderzijds z’n enorme charisma. Ik zag ‘m in de Amsterdamse RAI een keer een toespraak voorbereiden: beetje krabbelen op papier, sabbelen aan een sigaar, totaal in zichzelf gekeerd. Daarna het podium op: een explosie van woorden en vuur, de zaal hing aan z’n lippen – ongelooflijk!”

Schaam je dus niet om je volledig af te zonderen – het is de toespraak die telt!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. R de Jong schreef:

    Oude tip; jammer!

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!